Misiuni de monitorizare şi cercetare în Marea Neagră
Scopul principal al MCM Black Sea este acela de elimina minele provenite din nordul Mării Negre.
Articol de Sorin Cealera, Constanța, 16 Iulie 2024, 18:55
Patru nave militare care fac parte din grupul operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră şi-au început misiunile de monitorizare şi cercetare, iar până mâine fac o escală în Portul Constanţa.
Grupul la care participă forţele navale ale României, Bulgariei şi Turciei a fost activat pe 1 iulie pentru următorii trei ani.
Scopul principal al MCM Black Sea este acela de elimina minele provenite din nordul Mării Negre și de a asigura libertatea de navigație.
Gruparea este alcătuită din patru nave și peste 300 de militari, iar comanda grupării revine prin rotație, din șase în șase luni, celor trei state, începând cu Turcia, aflată acum la comandă.
Forțele Navale Române participă cu Dragorul maritim 30 "Sublocotenent Alexandru Axente" și 74 de militari.
Comandor Marian Ciobotaru, locțiitorul comandantului flotei: Multe dintre mine, în funcție de curentul din Marea Neagră, au ajuns foarte aproape de țărm, unele dintre ele chiar pe pasa de acces în Portul Constanța. De aceea, eforturile sunt continue, nu doar pe timpul acestor activări. Inclusiv în acest moment, Forțele Navale Române desfășoară acțiuni de cercetare sistematică pe căile de navigație pentru asigurarea siguranței traficului. Operațiunea comună a celor trei țări eficientizează acest efort pe o perioadă îndelungată de timp.
De la startul războiului din Ucraina, au fost neutralizate 103 mine marine.