Misiunea FMI, din nou la Bucureşti în noiembrie
Misiunile finanţatorilor nu vor mai reveni în România în luna iulie, ci în noiembrie, când se vor discuta bazele construcţiei bugetare pentru anul viitor.
Articol de Iulian Olescu, 13 Iunie 2014, 14:40
Discuţiile pe care Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană le-au avut timp de 10 zile cu autorităţile de la Bucureşti au fost constructive, dar o serie de aspecte au rămas în suspensie - afirmă reprezentanţii celor două instituţii la plecarea din România.
Finanţatorii internaţionali îşi încheie mai repede decât era anticipat vizita la Bucureşti, după ce nu au reuşit să ajungă la un acord cu autorităţile în privinţa reducerii cu 5% a contribuţiilor de asigurări sociale, măsură dorită de Guvern dar în legătură cu care FMI şi Comisia Europeană cer alternative de acoperire a deficitului de venituri la buget pe care îl va produce acesta.
Misiunile finanţatorilor nu vor mai reveni în România în luna iulie, ci în noiembrie, când se vor discuta bazele construcţiei bugetare pentru anul viitor.
Pe termen scurt, nu se aşteaptă însă efecte negative din cauza acestor amânări.
Întârzierea înregistrată în procesul de evaluare a acordului României cu FMI şi Comisia Europeană nu ridică motive de îngrijorare imediată - consideră specialiştii.
România nu va mai încheia un nou acord
Momentul este destul de favorabil pentru ţara noastră, atitudinea pieţelor internaţionale îmbunătăţindu-se considerabil în ultima vreme - spune analistul economic Aurelian Dochia.
În plus, acordul este unul de tip preventiv, aşa că autorităţile oricum nu intenţioau să folosească banii puşi la dispoziţie de finanţatorii internaţionali.
Situaţia s-ar putea schimba însă, dacă economia mondială ar da din nou semne de slăbiciune.
"Acest acord, în anumite condiţii, ar putea să recapete importanţă dacă pe pieţele financiare internaţionale apar din nou tulburări. Deocamdată, lucrurile sunt relativ calme şi nu este niciun motiv de îngrijorare", a spus Aurelian Dochia.
În ceea ce priveşte viitorul relaţiei cu FMI, semnalele oficiale, venite de la autorităţile române, par să sugereze faptul că România nu va mai încheia un nou acord după expirarea celui în vigoare.
Rămâne de văzut dacă în lipsa constrângerilor venite dinspre partenerii externi, autorităţile române vor păstra o direcţie corectă şi coerentă în aplicarea politicilor economice, însă, mai devreme sau mai târziu, România trebuia să înceapă să se bazeze pe propriile forţe în procesul de dezvoltare - a concluzionat Aurelian Dochia.