Misiune îndeplinită a medicilor americani în Botoșani
În cele cinci zile cât au oferit consultații gratuite, medicii americani au fost asaltați de botoșănenii care au suferit ani întregi din cauza afecțiunilor pe care le aveau.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 03 Octombrie 2014, 12:08
Misiunea medicilor americani s-a incheiat, însă nu toate cazurile au fost rezolvate.
Zeci de botoșăneni s-au înscris, deja, pe listele de așteptare pentru anul viitor, deoarece echipa nu a avut în componență specialiști pentru cazurile lor.
Echipa Medical Missions, formată din trei chirurgi, doi doctori generalişti, şi 30 de voluntari, a efectuat controale medicale şi intervenţii chirurgicale gratuite ORL, plastice, laparoscpice şi ortopedice copiilor şi adulţilor.
“Au fost pacienți care ne-au solicitat serviciile, cu nevoi pe care nu nu le-am putut îndeplini pentru că nu am avut acei specialiști în echipa noastră. Dar anul viitor poate vom încerca să recrutăm acei specialiști. ”a declarat Douglas Haegan, președintele medical Mission Foundation.
Abia și-au încheiat misiunea și deja s-au întocmit noi liste de așteptare, pentru anul viitor.
În cele 5 zile cât au oferit consultații gratuite, medicii americani au fost asaltați de botoșănenii care au suferit ani întregi din cauza afecțiunilor pe care le aveau și care și-au pus încrederea în experiența lor. Peste 750, număr record în istoria celor 14 misiuni umanitare desfășurate de Medical Mission în Botoșani.
Foto: Medical Mission Foundation.
“Fetița mea are mai multe probleme. Am consultat și medici români, iar diagnosticul a fost același. E bine să știm părerile altor medici.”
“Fetița are probleme cu auzul și am auzit că au venit medicii americani și e gratuit, am venit să vedem ce ne spun și ei. ”
“Am fost operat de deviație de sept, am 74 de ani, mă simt bine. Sunt niște oameni deosebiți. Am apelat la ei pentru că am pensia mică, iar aici e gratuit!”
“Am ales și pentru că e gratuit, dar și pentru experiența lor, mai mare ca la noi” spun pacienții care au beneficiat de serviciile medicilor americani.
Voluntarii au făcut tot posibilul să îi consulte pe toți. Au lucrat la foc continuu, atât în spitale, cât și în centrele de plasament din Pomârla, Trușești și Dorohoi. Copiii au primit cadouri : jucării, rechizite, vitamine, dar şi hăinuţe şi încălţăminte. Au operat 35 de cazuri, majoritatea copii, cazuri delicate cele mai multe de chirurgie reparatorie. O experiență din care toată lumea a avut ceva de învățat.
Foto: Medical Mission Foundation.
„Am mai participat și la misiunile din 2000, 2002, 2003 și 2007. E o experiență interesantă, au metode noi, doferiote de ale noastre, avem de învățat și de la ei.” Susține Maria Turiceanu, asistent Terapie Intensivă și Anestezie.
"Întotdeauna este o sărbătoare pentru noi venirea lor. În săptămâna aceasta am făcut într-adevăr lucruri extraordinare. Nu am mers pe operațiile pe care noi le facem în mod obișnuit, împreună cu dumnealor s-au realizat operații laparoscopice laborioase care se fac în toată lumea, dar la noi nu se pot face din cauza aparaturii pe care nu o avem dar dânșii au adus-o cu ei în așa fel încât s-au putut efectua intervenții foarte mari. Am avut norocul unui medic chirurg extraordinar, un profesor deosebit specializat în laparoscopie și robotică, de o anestezie extraordinară și toate lucrurile au mers extraordinar. Pentru noi este o sărbătoare", a spus medicul Maria Țighiliu.
Medicii americani au fost, la rândul lor, impresionați de condițiile din Spitalul Județean Mavromati, mai ales cele de la blocul operator, recent reabilitat, pe care le-au comparat cu cele din Statele Unite, dar și de colaborarea excelentă cu personalul unității medicale.
Foto: Medical Mission Foundation.
„Am avut niște cazuri foarte interesante mai ales în partea ortopedică și traumatologică. Unele intervenții nu le-am făcut personal nici măcar în Statele Unite, tehnici laparoscopice pentru anumite operații de colon. Chirurgii de aici ne-au arătat procedurile dânșilor, noi le-am arătat procedurile noastre și am reușit chiar un schimb de experiență extraordinar și ne-am învățat unii pe alții cum lucrăm. Pentru încrederea pe care ne-o acordă pacienții, dar și gazdele noastre, le mulțumim! ” spune dr. Douglas Haegan, președintele fundației.
Printre cele mai frecvente intervenții chirurgicale realizate de medicii americani în misiunile lor la Botoșani sunt cele de reconstrucție facială, la copii cu malformații.
În acest an, specialiștii de peste ocean au reușit să îi dea șansa la o viață normală unei fetițe în vârstă de doar 6 luni și jumătate, din comuna Ungureni, care avea o malformație la nivelul gurii, cunoscută sub denumirea de "bot de iepure", din cauza căreia se putea hrăni, chiar de la naștere, doar cu ajutorul unui tub.
Medicii au reușit să îi reconstruiască într-un procent foarte mare zona afectată de această malformație, urmând ca o nouă intervenție să fie realizată anul viitor pentru refacerea totală a gurii micuței.
Așadar, misiune îndeplinită în România! Botoșani este singura locație din lume în care medicii americani revin de 14 ani consecutiv, și asa cum au promis, vor fi aici și în 2015.