Miron Cozma, audiat la Parchetul General: Nu a existat Mineriadă
Miron Cozma a declarat jurnaliștilor că "nu a fost în București în iunie 1990 și nu a omorât oameni". Fostul lider al minerilor este audiat astăzi la Parchetul General, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.
Articol de Diana Surdu, 20 Mai 2024, 10:55
Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, s-a prezentat la audieri la Parchetul General în dosarul Mineriadei din iunie 1990.
13 persoane, printre care fostul președinte Ion Iliescu, premierul de la acea dată, Petre Roman, viceprim-ministrul Gelu Voican Voiculescu și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.
Miron Cozma a declarat nervos că nu a fost în București în iunie 1990 și nu a omorât oameni.
Miron Cozma: Care mineriadă, măi? Toți îl susțineți pe Iliescu, toți. Nu a existat mineriadă, băi. Nu a existat. Voi i-ați omorât pe ăștia în București, voi cu Iliescu.
-: Dumneavoastră cu minerii ce ați făcut?
Miron Cozma: Eu? Nu am fost în București pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piața Universității, că nu am fost în București, ce nu pricepi?
Procurorii militari susțin că în zilele de 11 și 12 iunie 1990 autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau în mod pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment. În atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.
Potrivit Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990.
Patru persoane au murit atunci împușcate, aproape 1.400 de cetățeni au suferit vătămări fizice sau psihice și alte 1.250 de persoane au fost private de libertate.
Înalta Curte a restituit la Parchetul Militar rechizitoriul Mineriadei din iunie 2020, care ajunsese pe masa judecătorilor în 2017 și a stat trei ani în camera preliminară.