Mircea Banias, urmărit penal "pentru trafic de influenţă"
Senatorul PDL Mircea Banias este cercetat în dosarul de evaziune fiscală şi contrabandă în Portul Constanţa. Secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu, a fost demis în urma acestui scandal.
Articol de Răzvan Stancu, 23 Mai 2011, 11:25
Senatorul PDL Mircea Banias a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie, pentru trafic de influenţă, într-un dosar de evaziune fiscală şi contrabandă în Portul Constanţa.
Parlamentarul a fost adus cu mandat de aducere la DNA şi a fost audiat timp de 3 ore.
El a declarat jurnaliştilor că respinge acuzaţiile şi nu înţelege de ce a fost pus sub urmărire penală, susţinând că nu a discutat niciun moment cu vameşi din Portul Constanţa.
Secretarul general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, a fost demis de către ministrul Traian Igaş în urma acestui scandal.
Înainte de a-l demite, ministrul Igaş a fost chemat , la palatul Victoria, de către premierul Emil Boc pentru discuţii asupra acestui caz.
Zeci de percheziţii au avut loc luni dimineaţă, în Bucureşti şi Constanţa, fiind vizată şi casa secretarului general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu.
La începutul acestui an, procurorii DNA au decis scoaterea de sub urmărirea penală a lui Mircea Banias, fost director al Administraţiei Porturilor Constanţa, care fusese învinuit pentru favorizarea infractorului în dosarul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa, care ar fi condus la o restituire ilegală de TVA în valoare de 60 milioane de euro.
În cursul dimineţii, procurorii şi poliţiştii au făcut percheziţii la mai multe locuinţe din Constanţa şi Eforie, în Portul Constanţa Sud-Agigea, în Vamă, dar şi la mai multe sedii de firme, informează corespondentul Radio România Actualităţi, Mona Constantinescu.
Au fost vizate pe lângă locuinţele secretarului de stat în MAI Laurenţiu Mironescu şi a senatorului PDL Mircea Banias, şi locuinţele unor vameşi şi şefi de vamă.
Nu se cunoaşte cu exactitate cauza percheziţiilor, însă potrivit unor surse, este vorba despre evaziune fiscală şi contrabandă.
Totodată, acestea afirmă că dosarul în care se fac cercetările ar fi plecat de la informaţiile pe care le-au obţinut procurorii în timp ce instrumentau dosarul libanezului Said Baaklini, trimis în judecată pentru o operaţiune frauduloasă de export.
Şeful statului a cerut controale la vama Constanţa şi vămi de interior
Preşedintele Traian Băsescu afirma la începutul lunii martie, la bilanţul Ministerului public, că ar vrea să vadă acţiuni de control la vămile de interior, unde este "esenţa fraudei vamale", dar şi acţiuni în Vama Constanţa.
Esenţa fraudei vamale "este la vămile din interior", unde sunt verificate mărfurile, afirma atunci şeful statului.
"Aş vrea să fac menţiunea legată de ultimele acţiuni cu privire la polţia de frontieră şi la vămile din frontieră - esenţa fraudei vamale este la vămile din teritoriu, acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfii, accizele, TVA.
"Aş vrea să văd acţiunea în vămile din interior, inclusiv în vama din Constanţa, care e de frontieră, dar nu trebuie omisă", a spus Traian Băsescu.
În acest context, el a declarat că bătălia pentru diminuarea evaziunii fiscale rămâne o prioritate.