Minore, căsătorite cu dispensă
Pentru a se putea căsători legal minorele care au 16 ani sunt obligate, pe lângă acordul părinţilor, să obţină o autorizaţie specială de la Direcţia Copilului.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 20 Septembrie 2011, 12:28
Zeci de tinere din Botoşani care nu au împlinit vârsta majoratului au ajuns în acest an în faţa ofiţerului Stării Civile.
Nu înainte de a cere consimţământul părinţilor şi o dispensă de la Direcţia de asistenţă socială şi protecţia copilului(DGASPC) care le permite să se căsătorească.
Potrivit Codului Familiei, bărbatul se poate căsători numai dacă a împlinit vârsta de 18 ani, iar femeia numai dacă a împlinit 16 ani.
Pentru a se putea căsători legal, cei care au 16 ani sunt obligaţi, pe lângă acordul părinţilor, să obţină o autorizaţie specială de la Direcţia Copilului.
Autorizaţia poartă numele de dispensă şi reprezintă o dispoziţie emisă de directorul DGASPC prin care se autorizează căsătoria minorei care nu a împlinit vârsta de 18 ani.
Pentru a primi dispensa, minora trebuie să se prezinte la instituţie însoţită de părinţi.
Anul trecut 72 de minore şi-au întemeiat o familie înainte de a împlini 18 ani, iar în acest an au fost înregistrate 49 de cereri de acest fel, cel mai temeinic motiv fiind, în majoritatea cazurilor, starea de graviditate.
Două dintre solicitări au fost respinse întrucât specialiştii din cadrul Direcţiei Copilului au ajuns la concluzia că, fetele nu aveau discernământ.
Reprezentanţii DGASPC spun că, deşi încearcă să le explice minorelor care vor să se mărite că, înainte de a face pasul căsătoriei, ar trebui să îşi termine studiile şi să îşi găsească un loc de muncă, tinerele nu pot fi convinse să renunţe la maritiş.
Cele mai multe dintre minorele care au cerut dispensă pentru a începe un mariaj locuiesc în mediul rural.
Acolo de unde provin 80% dintre cele peste 50 de minore cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, care au nascut în Maternitatea Botoşani de la începutul acestui an.