Minivacanţa de 1 Mai şi Garda de Mediu
Atenţie la locurile amenajate pentru grătare şi la depozitarea gunoaielor!!!
Articol de Bogdan Isopescu, 30 Aprilie 2018, 02:47
Grătarul nu lipseşte din lista obiceiurilor de 1 Mai, dar trebuie să fim atenţi unde facem focul, întrucât amenzile sunt mari.
Cum vremea este frumoasă, cei de la mediu se aşteaptă ca mulţi dintre noi să iasă măcar odată în natură, loc în care unii aleg să lase urme. Peturi de bere, ambalaje de mici, pungi de plastic şi multe altele. Amenzile pentru astfel de gesturi pot urca până la 2000 de lei, iar pentru aprinderea unui foc în locuri neamenajate poţi primi 5.000 de lei.
Guvernul ne mai spune că fiecare primărie ar fi trebuit să amenajeze anumite spaţii unde oamenii să poată petrece aproape de natură şi că aceste spaţii ar fi dotate cu grătare şi saci menajeri pentru colectarea deşeurilor. Garda de Mediu va verifica şi acest aspect, iar în cazul în care nu există spaţii amenajate de către primărie amenzile vor ajunge şi la administraţia locală.
Un accent mai mare va fi pus, însă, pe ariile protejate, acolo unde custozii ar trebui să aibă grijă să nu fie organizate curse de maşini de teren. De foarte multe ori pajişti întregi de plante protejate au fost făcute una cu pământul de către conducătorii acestor vehicule.
Micii sunt produsele preferate de români pentru grătar, mai ales acum, de Ziua Muncii, când se mănâncă într-o singură zi mici cât pentru o lună întreagă. Asociaţia Română a Cărnii estimează că anul acesta, în minivacanţa de 1 Mai, românii vor pune pe grătare peste 30 de milioane de mici, cu 10-15% mai mult decât anul trecut.