Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó - declarații la București
Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a fost invitat la Reuniunea Diplomaţiei Române de la Bucureşti.
Articol de Radiojurnal, 30 August 2017, 18:42
Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a fost invitat astăzi la Reuniunea Diplomaţiei Române de la Bucureşti, unde a declarat că urmează să decidă dacă va schimba sau nu anul acesta hotărârea de anii trecuţi de a nu permite diplomaţilor ungari să participe la festivităţile organizate de Ziua Naţională a României.
El a explicat că deteriorarea relaţiei dintre Budapesta şi Bucureşti nu este în interesul Ungariei, în condiţiile în care România este a doua cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele ungureşti.
Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, după întâlnirea cu omologul său ungar, că cele două ţări au o bază juridică solidă care permite în perioada următoare îmbunătăţirea conectivităţii energetice de transporturi, dar şi proiectul unui tren de mare viteză de la Budapesta până la Bucureşti, trecând prin Cluj şi Braşov.
Ministrul Meleşcanu a mai anunţat că urmează o şedinţă a Comisiei mixte româno-ungară, dar şi o posibilă şedinţă comună a celor două guverne. Ministrul de externe a avansat şi o idee legată de Centenarul Primului Război Mondial, în condiţiile în care România şi Ungaria au sentimente diferite faţă de efectele acestui război.
Teodor Meleşcanu: "Una din ideile pe care le-am discutat cu domnul ministru a fost aceea de a face o acţiune comună a României, Ungariei, împreună cu Slovacia, împreună poate cu Austria sau cu Germania, în care să dezbatem, într-un mod deschis, problemele istorice care privesc acest eveniment important, dar mai ales o ocazie de a privi spre viitor, spre rolul şi locul ţărilor noastre din Europa Centrală în Uniunea Europeană".
La o întrebare Radio România privind stadiul lucrărilor de extindere a Centralei nucleare de la Paks, realizată de Ungaria împreună cu Rusia, ministrul Péter Szijjártó a răspuns că deja construcţia va începe în ianuarie anul viitor.
Péter Szijjártó: "Uniunea Europeană şi-a dat acordul. Am primit un împrumut de stat de la Rusia, care acoperă 85% din investiţia totală, iar 40% dintre lucrări vor fi făcute de companii ungare".
În trecut, Budapesta a mai fost criticată că permite Rusiei să îşi extindă influenţa economică în Europa prin Ungaria.