Ministrul Sănătății: 6 milioane de români contribuie, dar beneficiază întreaga populație
Numărul celor care contribuie la fondul asigurărilor sociale de sănătate a crescut, anul trecut, cu 1 milion prin reincluderea între contributori a celor care lucrau în construcții şi în domeniul IT.
Articol de Ionuţ Dragu, 08 Aprilie 2024, 16:19
Invitat în cadrul emisiunii Reporterii Actualității, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că, în România, aproape 6 milioane de persoane contribuie la sistemul de asigurări de sănătate şi beneficiază întreaga populație.
“Anul trecut a crescut numărul de persoane care contribuie la fondul asigurărilor sociale de sănătate pentru că anumite categorii - care sunt exceptate de la contribuție, respectiv cei care lucrau în construcții și în domeniul IT, adică aproape 1 milion de persoane- au fost incluse în acest sistem și a crescut de la 5 la aproape 6 milioane numărul de contributori", a explicat ministrul Alexandru Rafila.
Potrivit ministrului, este încă puțin pentru că diferența trebuie acoperită de la bugetul de stat, care are foarte multe limitări.
Colectarea la fond a fost în jur de 42 de miliarde de lei anul trecut. Cheltuiala efectivă pentru sistemul de sănătate a fost mai mare
"Circa 60 de miliarde de lei, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, plus sume importante în bugetul Ministerului Sănătății care acoperă programele de prevenție sau alte activități care contribuie la echilibrarea fondului de asigurări de sănătate”, a menţionat ministrul sănătății.
Alexandru Rafila a reamintit că în cursul anului trecut a fost aprobată strategia pentru intervalul 2023 - 2030, iar principalele schimbări fac referire la apropierea serviciilor medicale de cetățeni prin dezvoltarea serviciilor de asistență medicală primară și a medicinei ambulatorii.
"Foarte multe afecțiuni pot fi diagnosticate și tratate în regim ambulatoriu sau de spitalizare de zi. Acest lucru creează premize pentru un acces mai bun la servicii de sănătate și crează sustenabilitate din punct de vedere financiar pentru sistemul de sănătate", spune ministrul.
“Ceea ce ar putea să schimbe foarte mult fața sistemului de sănătate este o corelație între performanța unei anumite unități sanitare și modul de decontare al serviciilor”, susține Alexandru Rafila.
Referitor la concediile medicale şi indemnizația de concediu medical, ministrul sănătății a afirmat că trebuie găsită o soluție care să genereze cât mai puține tensiuni, iar anumite categorii cu afecțiuni care le pun serios viața în pericol pacienților să poată fi exceptate. "Este o măsură care trebuie discutată cu Ministerul de Finanțe".