Ministrul muncii Ioan Botiş şi-a dat demisia
Premierul Emil Boc a anunţat că interimatul la ministerul muncii va fi asigurat de Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în cadrul ministerului. Postul a rămas vacant după demisia lui Ioan Botiş.
Articol de Ionuţ Dragu, 20 Aprilie 2011, 10:10
Premierul Emil Boc a declarat că a acceptat demisia lui Ioan Botiş din funcţia de ministru al muncii şi că în acest moment coaliţia la putere caută o variantă pentru înlocuirea acestui.
Până la desemnarea unui nou ministru al muncii, permierul Emil Boc a declarat că interimatul va fi asigurat de Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în cadrul ministerului.
Ministrul muncii, Ioan Botiş a anunţat că îşi dă demisia din această funcţie "din motive de moralitate".
Ioan Botiş a precizat că doreşte să îşi rezolve problemele "în mod particular".
El a precizat că decizia de a se retrage din funcţia de ministru al muncii era luată încă de marţi.
Ioan Botiş a afirmat că a aşteptat pentru că intenţiona să informeze preşedintele României asupra situaţiei create, şeful statului fiind cel care semnează decretele de numire şi de revocare a miniştrilor din funcţie".
Ministrul muncii a afirmat că nu ştie cine îi va lua locul şi că această decizie va fi luată de premierul Emil Boc.
La anunţarea demisiei, Ioan Botiş şi-a cerut scuze în mod public cetăţenilor municipiului Bistriţa şi colegilor din guvern şi şi-a exprimat speranţa că legile pe care le-a promovat în perioada în care a fost ministru vor duce la un nivel mai bun de trai.
Demisia ministrului muncii, Ioan Botiş, vine pe fondul acuzaţiilor legate de un posibil conflict de interese dintre funcţia pe care o deţine şi implicarea soţiei într-o asociaţie care a lucrat cu fonduri europene şi bugetare.
Potrivit unei anchete de presă, o asociaţie care are sediul în Bistriţa a primit în perioada mandatului actualului ministru al muncii fonduri europene şi bugetare.
Siteul timponline.ro a scris că asociaţia "Parteneriat Euroactiv Bistriţa" are sediul "la o adresă la care are domiciliul şi ministrul Ioan Botiş".
Ioan Botiş a recunoscut că soţia sa este consilier la asociaţia "Parteneriat Euroactiv Bistriţa" şi a fost plătită din bani europeni în cadrul unui proiect privind reconversia profesională a şomerilor.
Asociaţia a beneficiat de fonduri de 2 milioane de lei pentru reconversia profesională a şomerilor, din care aproximativ 90% fonduri nerambursabile din partea UE.
Agenţia Naţională de Integritate s-a autosesizat din oficiu şi verifică posibilul conflict de interese în care s-ar afla ministrul muncii, Ioan Botiş.
Emil Boc: "Botiş este un om onest "
Premierul Emil Boc a declarat cu o zi în urmă că ministrul Ioan Botiş îşi va prezenta demisia dacă Agenţia Naţională de Integritate (ANI) va constata un conflict de interese în cazul ONG-ului care a primit fonduri europene în domeniul muncii.
"Domnul Botiş este un om onest şi am discutat cu domnia sa situaţia pe care o are, o situaţie care nu este nouă, ea datează practic de la începutul acestui an şi am convenit în felul următor: dacă autorităţile statului, mă refer aici la Agenţia Naţională de Integritate, vor constata existenţa unui conflict de interese imediat îşi va prezenta demisia, pentru că aşa cum am spus este un om de bună-credinţă, un ministru care a făcut o treabă foarte bună, a afirmat primul ministru.
De asemenea, Emil Boc a precizat că "dacă acest lucru se va constata, aceasta va fi soluţia".
Potrivit premierului Boc, nici ministrul Ioan Botiş, nici soţia acestuia nu deţin o funcţie de conducere în ONG-ului care a obţinut fonduri europene.
"Din datele pe care le am aflat astăzi rezultă că nici domnul Botiş, nici soţia nu sunt membri ai ONG-urilor, nu deţin o funcţie de conducere în ONG, nu au vreo legătură cu absorbţia fondurilor europene, în sensul că domnul Botiş, nici direct, nici indirect n-a avut legătură cu atribuirea acelui proiect european, dar e treaba autorităţilor statului să lămurească şi, dacă va fi într-o situaţie de conflict de interese, domnul Botiş îşi va da demisia", a explicat Emil Boc.