Ministrul mediului de afaceri, Ilan Laufer, la "Apel Matinal"
29 august este data până la care firmele mici şi mijlocii se pot înscrie în Programul Comerţ şi Servicii 2017.
Articol de Florin Lepădatu, 17 August 2017, 08:54
29 august este data până la care firmele mici şi mijlocii se pot înscrie în Programul Comerţ şi Servicii 2017.
Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă urmăreşte să stimuleze dezvoltarea IMM-urilor, iar cei interesaţi pot descărca de pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri toate documentele necesare.
Daniela Mănuţă a discutat despre acest subiect pentru "Apel Matinal" împreună cu ministrul mediului de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ilan Laufer : "Care este scopul acestui program ?
Cui îi este destinat ?
Ilan Laufer: "Companiilor care au minimum un an de activitate, ceea ce înseamnă că desfăşoară o activitate în acest moment şi doresc să îşi extindă activitatea printr-un sprijin venit prin intermediul programului.
Grantul maxim pentru acest program este de 250.000 de lei şi necesită o contribuţie proprie de minimum 10 % din valoarea planului de afaceri.
În clipa în care aplică, trebuie să ia în calcul ca atunci când este acceptat în program, va trebui să aibe un aport propriu de 10 % minim, după care există chiar o grilă, şi lucrul ăsta l-am spus şi este şi public pe site-ul nostru, noi punem accent şi pe rezultatele companiilor în anul 2016.
Dacă sunt pe profit sau pierdere, dacă peste 50 % din activitatea lor reprezintă activitatea pentru care dânşii aplică, adică să aibă o strânsă legătură ceea ce fac astăzi cu ceea ce vor să facă în viitor, numărul de angajaţi pe care l-a avut în medie în anul 2016 şi inclusiv aportul propriu.
Dacă doresc să aibe un punctaj mai mare, pot merge până la un aport propriu de aproximativ 25 -30 %."
Care este procedura de înscriere ?
Ilan Laufer: "La fel cum a fost şi în cadrul programului Start Up Nation.
Nu mergem pe varianta primul venit, primul servit.
Se deschide şi se închide aplicaţia, după care se face o evaluare şi topul firmelor cu cel mai mare punctaj în limita spaţiului pe care îl avem, a bugetului, vor fi finanţate pentru acest program."
Care este bugetul alocat acestui program ?
Ilan Laufer: "Cred că 49,95 milioane lei."
Aţi calculat un număr potenţial de beneficiari ?
Ilan Laufer: "Luăm în calcul că avem 50 de milioane de lei, cu aproximaţie, cu 250.000, undeva la 200 de beneficiari."
Pentru ce tip de investiţii vor fi alocaţi banii ?
Ilan Laufer: "În principiu, pentru a creşte competitivitatea, şi producţia şi serviciile, adică la fel pentru parte de echipamente, utilaje în principal."
Cum se va face selecţia celor care vor beneficia de aceste fonduri alocate prin acest program ?
Ilan Laufer: "Toţi cei care se înscriu ştiu în timp real care este punctajul pe care l-au obţinut.
Punctajele maxime sunt de 100 de puncte, deci seamănă foarte mult cu programul Start-Up Nation.
După care urmează, în limita spaţiului bugetar pe care îl avem, de la 100 de puncte în jos, să finanţăm aproximativ 200 de firme pentru anul acesta."
După această etapa de evaluare, în cât timp, practic, beneficiarii vor putea intra în posesia banilor ?
Ilan Laufer: "Noi avem o perioadă de evaluare care va fi de aproximativ 15 zile lucrătoare, după care vor primi înştiinţarea acordului de finanţare, că sunt acceptaţi în program, urmând ca într-o perioadă de aproximativ 15 zile de la înştiinţare să vină să semneze acordul de finnaţare şi din acel moment pot începe şi efectua cheltuielile."
Spuneaţi că luni va fi lansat un nou program.
Despre ce este vorba ?
Ilan Laufer: "Microindustrializarea este dedicată celor care doresc să îşi creeze sau să îşi extindă zona de fabrică sau făbricuţă, de producţie în special.
Şi, la fel, ca să poţi să aplici, trebuie să ai vechime minim un an de zile, companiile cu un an de experienţă.
Punem accent deosebit pe partea de domeniu de activitate, aşa cum am spus, trebuie să fie în zona aceea, numărul de angajaţi, numărul de noi locuri de muncă ce urmează să fie create şi inclusiv dacă firma este profitabilă sau nu în acest moment, inclusiv care va fi aportul propriu.
Funcţionează la fel, are minim 10 % aport propriu, grantul maxim diferă de data aceasta şi este de 450.000 de lei.
Cred că bugetul este de 79 de milioane de lei pentru anul 2017."