Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul lucrărilor publice, Cseke Attila: Noul Cod al urbanismului va simplifica procedurile pentru obținerea autorizațiilor

Apel matinal - Invitat: ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, Cseke Attila.

Ministrul lucrărilor publice, Cseke Attila: Noul Cod al urbanismului va simplifica procedurile pentru obținerea autorizațiilor
Foto: Arhiva

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 20 Aprilie 2023, 09:27

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 aprilie, ora 08:20) - Emisiunea: "Matinal" - Realizatori: Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu.
Daniela Petrican: Ministerul Dezvoltării anunţă semnarea a 54 de noi contracte de finanţare prin Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", în valoare totală de circa 539 de milioane de lei. Până în acest moment, numărul contractelor semnate în cadrul Programului Național de Investiții "Anghel Saligny" a ajuns la 966, iar valoarea totală a depășit 10 miliarde de lei.
Cătălin Cîrnu: Aproximativ două miliarde de euro. Contractele semnate vizează modernizarea unor străzi și drumuri de interes local, înființarea sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă, a sistemulor de canalizare și a stațiilor de epurare, precum și construirea sau reabilitarea unor poduri și podețe. Aflăm mai multe amănunte de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila. Bună dimineaţa!
Daniela Petrican: Bună dimineaţa!
Cseke Attila: Sărut mâna! Bună dimineaţa!
Cătălin Cîrnu: Sunt multe în țară, dar și în București. Avem însă și proiecte urgente, iar cel care îmi vine minte este cel de refacere a planșeului de beton ce susține Piața Unirii. S-a luat decizia finală la minister?

Refacerea planșeului de beton ce susține Piața Unirii din București, fonduri din Programul "Anghel Saligny"

Cseke Attila: Din punctul nostru de de vedere, decizia este luată, sigur, aici trebuie și o decizie guvernamentală, dar sunt sigur că acest lucru se va întâmpla. Puțin despre speța planșeul Piața Unirii, pentru că practic este cel mai complet nod infrastructural din România. Avem, evident, râul Dâmbovița, peste care s-a făcut acest planşeu în anii '30, 1934-36. La sfârșitul anilor '80 s-a construit pasajul rutier subteran de la Piaţa Unirii, pe care îl știm cu toții. Avem linii de metrou cu stații de metrou în Piața Unirii şi, evident, această confluenţă a infrastructurii, care se loveşte de un mediu natural, care este râul Dâmboviţa, trecerea timpului, umiditatea, acţiunea apei, ş.a.m.d., avem un raport de expertiză de la sfârșitul anului trecut, care ne spune că este necesară o intervenție cât mai urgentă pentru a pune în siguranță și a reface practic acest planşeu, care este un pod imens, pe care circulăm cu toții cei care mergem prin București. Și acest proiect de ordonanță acest lucru își propune: ca în Programul de Investiții "Anghel Saligny", acest proiect cu o finanțare semnificativă, dar absolut necesară din punctul nostru de vedere, să fie cuprins cu finanțare de 650 de milioane de lei din partea guvernului, din bugetul de stat, astfel încât să refacem ceea ce înaintașii noștri practic au făcut și să asigurăm siguranță în exploatarea acestei invenţii.
Daniela Petrican: Și când ar putea începe lucrările la planșeul de beton ce susține Piața Unirii?
Cseke Attila: Aici beneficiarul sau implementatorul, dacă vreți, al obiectivului de investiții este Primăria Sectorului 4, care are o documentație tehnică economică. Evident, de aceea și guvernul poate să susțină, pentru că suntem deja într-o situație avansată cu documentația. Această documentație tehnică economică este încărcată în Serviciul Electronic de Achiziții Publice, ceea ce înseamnă că a început procedura de achiziție publică. În funcție de lungimea acestei proceduri, care, la această valoare, fiind vorba și de o lucrare complexă cu necesități de completări, de clarificări ș.a.m.d., vorbesc din practică cam ce se întâmplă - poate să dureze undeva la câteva luni, poate să dureze, să se finalizeze undeva la sfârșitul anului; și noi preconizăm că lucrările ar putea începe anul viitor. Vreau să vă spun că din ceea ce am discutat cu specialiștii, atât de la Primăria Sector 4, cât și pe partea de expertiză, pentru că, evident, această măsură a fost temeinic justificată pe partea profesională, lucrările, când vor începe, nu vor însemna o închidere completă a Pieței Unirii, a circulației din Piața Unirii. Se vor putea găsi soluții astfel încât să se meargă în etape în execuția lucrării și să fie cât mai puțin afectată circulația rutieră. Dar, încă o dată, specific, această investiție, din punctul nostru de vedere și punctul de vedere și al guvernului, este absolut necesară.
Cătălin Cîrnu: Da, apropo de Guvern, știm că aveți ședința la 8:30, dar tot executivul a aprobat recent proiectul de lege privind codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor. Care ar fi principalele prevederi, principalele noutăți?

Avize în format digital

Cseke Attila: Sunt foarte multe noutăți pentru că acest proiect nu numai codifică legislația din domeniul construcțiilor și amenajarea teritoriului, dar vine și cu anumite noutăți, care, iarăși, din punctul nostru de vedere, sunt absolut necesare. Suntem, totuși, după 30 de ani, 32 de ani de la momentul '89 și trebuie să ne asumăm niște modificări mai substanțiale care să ducă la o eficientizare și în primul rând la reducerea termenelor de așteptare, dacă vreți, pe emiterea avizelor, a certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire. Dacă privim, în primul rând, interesul cetățeanului, din interesul cetățeanului, din partea interesului cetățeanului vom avea, prin acest cod al urbanismului o modalitate mai facilă de a solicita toate aceste avize în format digital, fără a ne mai deplasa și a depune tot felul de hârtii pe la autoritățile statului sau autoritățile locale. În loc să stăm la rând, va fi totul accesibil online. Nu vom mai putea, nu o să mai trebuiască să cerem, să așteptăm un aviz și să expire un alt aviz în timpul acesta, pentru că toate aceste proceduri se vor face printr-o platformă digitală de construcții, iar emiterea acestor documente importante din punct de vedere al cetățeanului care vrea să-și ridice, să zic eu, o construcție, se va face printr-un ghișeu unic național al construcțiilor, adică totul va fi digital. Acest lucru determină o reducere semnificativă a termenelor de eliberare, atât a certificatului de urbanism, a avizelor, cât, în final, și a autorizației de construire.

Unele construcții vor putea fi începute doar pe baza unei notificări

Pe de altă parte, sunt anumite propuneri care ușurează și debirocratizează această procedură în domeniul construcțiilor. Vom introduce procedura notificării pentru anumite tipuri de investiții considerate mai ușoare ca importanță. Dacă un cetățean vrea să își construiască un garaj, o terasă acoperită, o bucătărie de vară până la 20 de metri pătrați; în mediul rural, dacă își dorește să construiască pentru folosință proprie o locuință unifamiliară de 150 de metri pătrați maxim și are un proiect pentru acest lucru, sau dacă vrem să ne închidem balcoanele la apartamentele în locuințe colective, pe baza unei notificări, pe baza unui proiect pe care trebuie să îl avem, dar acesta îl notificăm la primărie. Primăria are la dispoziție 15 zile. Dacă nu reacționează sau spune că nu este de acord cu această investiție, atunci practic putem să începem această investiție fără să avem autorizație de construire. Toate acestea sunt reglementări având în vedere importanța puțin mai redusă a acestor investiții și pentru a ușura de procedura birocratică pe care o întâlnim zi de zi. Sunt alte tipuri de construcții la care se vor putea face tot fără autorizație de construire, pe baza unui aviz de amplasament, la fel, avizat de primărie. Dar o procedură mult simplificată. Trebuie să vă închipuiți că astăzi, pentru rastelele de biciclete și trotinete pe care le găsim pe stradă...
Cătălin Cîrnu: Trebuie multe avize, nu?
Cseke Attila: Și astăzi trebuie să avem autorizație de construire. Este un nonsens. Evident că vom găsi o altă soluție pentru ca procedura să fie debirocratizată. Aș mai evidenția două chestiuni care cred eu că sunt foarte importante și se introduc pentru prima dată în legislația României.

Cartierele noi, obligatoriu cu creșe, grădinițe, școli, cabinete medicale

Am avut, și știm din experiență, din practică, foarte dese situații în orașele mari unde s-au deschis noi cartiere, unde s-au făcut dezvoltări mari de infrastructură, de blocuri de locuințe, nu a existat o concepție, dacă vreți, strategică, cu privire la ce facem cu partea edilitară, infrastructura edilitară, rutieră, ce facem cu serviciile publice pentru acel cartier. Avem creșă, avem grădiniță, avem școală, avem un cabinet medical? Nu le avem, pentru că s-a construit din acest punct de vedere destul de haotic. Codul urbanismului va impune niște reguli, nu se vor mai putea construi asemenea cartiere fără ca primăria să aibă temei legal pentru a impune constructorului construcția unor asemenea infrastructuri edilitare sau rutiere. Respectiv ca aceste servicii publice de care spuneam - creșe, grădinițe, școli, cabinete medicale - să fie asigurate în acel cartier. Cetățeanul care se mută acolo, o familie tânără cu copii, de exemplu, să nu trebuiască să parcurgă o oră până își lasă copilul la o creșă sau grădiniță, poate chiar în centrul orașului.
Cătălin Cîrnu: Da, practic să beneficieze de toate facilitățile. Suntem în mileniul al III-lea.
Cseke Attila: Exact. Și problema noastră este aceea de a preveni asemenea situație în care, după ce s-au deschis aceste cartiere sau s-a construit, primăria este confruntată de solicitările cetățenilor care spun: domnule, eu unde îmi duc copilul la grădiniță, de exemplu, m-am mutat în acest cartier nou, unde sunt 1.000 de locuințe.
Daniela Petrican: Dar pentru aceștia se mai poate face ceva acum?
Cseke Attila: Pentru aceștia numai dacă este teren disponibil se poate face. N-a mai existat în legislație această reglementare, o introducem acum, astfel încât măcar de aici încolo să evităm asemenea situații și să nu se mai construiască atât de atât de haotic, mai ales în orașele mari.
Daniela Petrican: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări și pentru prezența la "Apel Matinal" la Radio România Actualități.
Cseke Attila: Mulțumesc și eu!
Daniela Petrican: Invitatul de astăzi a fost ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.
Cătălin Cîrnu: Da, mai bine mai târziu decât niciodată. Apropo de noile reglementări de care ne vorbea ministrul, codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, pentru că știm bine ce s-a întâmplat și în jurul capitalei și în jurul marilor orașe; sunt cartiere întregi Militari sau pe la Popești-Leordeni unde dai cu tunul, să folosesc o expresie clasică și nu găsești, de exemplu, o grădiniță pentru cei mici. Sper că ați notat numele invitatului de la "Apel matinal", pentru că luni avem concurs, iar prima bicicletă abia așteaptă să vadă ce traseu va urma de aici, din Casa Radio, până la câștigător.

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
România 21 Ianuarie 2025, 23:31

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur

Un şofer a fost sancţionat cu 810 lei amendă şi 3 puncte de penalizare pentru că a circulat cu 23 km peste viteza legală, în...

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
România 21 Ianuarie 2025, 21:20

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că parlamentarii formațiunii vor depune în Parlament o propunere...

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
România 21 Ianuarie 2025, 20:17

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD

Liberalii urmează să valideze candidatura lui Crin Antonescu duminică.

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
Restricții de circulație pe DN 7
România 21 Ianuarie 2025, 20:11

Restricții de circulație pe DN 7

Circulația vehiculelor rutiere de mare tonaj este interzisă pe 23 și 24 ianuarie, între anumite ore.

Restricții de circulație pe DN 7
Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
România 21 Ianuarie 2025, 19:56

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră

În judeţele Iaşi, Bihor, Vaslui sau Braşov, din ce în ce mai mulţi pacienţi cu simptome de gripă s-au prezentat la camerele...

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
România 21 Ianuarie 2025, 18:34

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO

Este un nivel record de adeziune față de Organizația Nord-Atlantică, reiese dintr-un studiu INSCOP.

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
România 21 Ianuarie 2025, 18:29

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat

Inițiativa aparține președintelui Senatului, Ilie Bolojan, pentru a crea un exemplu de reformă a aparatului administrativ.

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare
România 21 Ianuarie 2025, 18:21

Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare

USR vrea ca președintele Klaus Iohannis să prezinte un raport privind motivul anulării alegerilor prezidențiale din 24...

Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare