Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, declarații de presă
Cătălin Predoiu a anunţat că pe 2 decembrie va lansa procedurile de selecţie pentru conducerile Ministerului Public, DNA şi DIICOT.
Articol de Diana Surdu, 28 Noiembrie 2019, 13:30
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că pe 2 decembrie va lansa procedurile de selecţie pentru conducerile Ministerului Public, DNA şi DIICOT.
El a arătat că una dintre cauzele creşterii infracţionalităţii este şi provizoratul la vârful Ministerului Public şi le-a cerut procurorilor o ripostă fermă la fenomenul infracţional.
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, cere Ministerului Public o ripostă fermă în fața îndrăznelii în creștere a infractorilor: interlopi, traficanți, proxeneți, corupți, organizați în grup sau individual. El a afirmat că așteaptă rezultate din partea procurorilor, deoarece, prin faptele lor, infractorii dau semne clare că nu mai au frică de lege și de oamenii legii. Întrebat de ziariști despre recursul compensatoriu, ministrul justiției, Cătălin Predoiu explică.
Cătălin Predoiu: "În parlament vom susține acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu și înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condițiile de control asupra aplicării legii și în condițiile în care nu punem în pericol siguranța publică. Am angajat și vom continua discuții cu CEDO, astfel încât să evităm declanșarea unui lanț de condamnări la CEDO împotriva României. Se lucrează intens în fiecare zi pentru găsirea formulelor tehnice care să nu nască neconstituţionalităţi sau discriminări între subiecții aplicării legii".
Reporter: Ministrul justiției arăta că nu este mulțumit de activitatea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție și la anul va aborda situația acesteia cu prioritate. El a adăugat că nu a dorit să interacționeze cu secția de când a preluat mandatul, pentru a nu lăsa impresia unei presiuni.
Pe de altă parte, Cătălin Predoiu spune că a primit o scrisoare din partea șefei Parchetului European, Laura-Codruța Kövesi, care solicită date referitoare la dosare existente în România care sunt și de competența structurii europene pe care o conduce.
Ministrul a precizat că scrisoarea nu a fost transmisă doar României, ci tuturor miniștrilor de justiție ale statelor membre, pentru a stabili numărul de cauze ce sunt de competența Parchetului European, pentru o dimensionare a instituției în funcție de volumul de activitate.