Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a încercat să explice diferenţele de preţ la energie în UE
Articol de Radiojurnal, 02 Octombrie 2024, 19:04
Problema diferenţelor mari de preț la energie în spațiul comunitar și nevoia unei piețe funcționale vor fi discutate în cadrul unei reuniuni ministeriale a responsabililor din statele membre, la solicitarea României, Bulgariei și Greciei, a precizat ministrul energiei, Sebastian Burduja.
El a explicat că, în urmă cu o lună, în regiunea noastră se înregistrau cele mai mari prețuri la nivel european, 234 euro pe megawatt-oră în România, niveluri similare în Bulgaria, Grecia și Ungaria, în timp ce în vestul Europei prețul era la mai puțin de jumătate, 104 euro în Franța și 116 în peninsula Iberică, comparativ, în Germania, 115 euro.
Statele care au cerut analizarea situației consideră că deficitul interconectării transfrontaliere împiedică în perioadele critice fluxurile eficiente de energie către sud-estul Europei, cu efect asupra prețurilor, care cresc semnificativ, mai ales seara, când scade producția din sursele regenerabile.
Sebastian Burduja a vorbit azi despre propunerile ce vor fi prezentate în Consiliul de Miniștri din 15 octombrie:
"Una dintre solicitările comune ale României, Bulgariei și Greciei este continuarea suprataxării profiturilor unor producători, unor traderi, care, exploatând aceste diferențe de piață, sigur că au venituri mai mari și profituri mai mari. Asta este o formă de a continua o schemă de compensare-plafonare. Să vedem în ce măsură vom putea să păstrăm plafonările la consumatorul final. Pentru consumatorii vulnerabili din sectorul energetic categoric va exista o formă de sprijin și nu ne așteptăm să crească facturile, care în prezent pentru cei cu un consum mic de sub 100 de kilowaţi oră pe lună, sunt undeva la 42-45 lei, deci pare o sumă rezonabilă pentru cei mai mulți dintre noi", susține Sebastian Burduja.