Ministrul educaţiei intră azi în examen
UPDATE: Doi lideri PSD lansează noi acuzaţii la adresa Ecaterinei Andronescu.
Articol de Paul Poteraşi, 21 Iulie 2009, 13:24
Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat, marţi, că nu consideră că la Ministerul Educaţiei s-au făcut în ultima vreme stângăcii, el precizând că nici nu poate fi vorba de sancţionarea ministrului Andronescu şi subliniind că efectele unei decizii în cazul "Spiru Haret" nu trebuie să fie retroactive.
Întrebat cum comentează declaraţiile lui Marian Oprişan, care a spus că în ultima perioadă s-au înregistrat prea multe stângăcii la ministerul Educaţiei, Vanghelie a spus că nu este de acord cu afirmaţia. El a precizat că ministrul este mai bine pregătit profesional decât politic. Vanghelie a spus că singura greşeală a Ecaterinei Andronescu a fost faptul că nu a anunţat partidul în legătură cu demeresurile în cazul "Spiru Haret".
El a precizat că aceasta va prezenta partidului propunerea de rezolvare a situaţiei legate de insituţia de învăţământ, subliniind că Andronescu nu este chemată la ordin de Mircea Geoană, ci discuţia va avea loc într-o atmosferă colegială.
Liderul PSD Bucureşti a menţionat, de asemenea, că se vorbeşte despre faptul că acţiunea ministrului Andronescu poate duce la pierderea de voturi de către Mircea Geoană în an electoral. Vanghelie a precizat însă că ar fi susţinut ideea neretroactivităţii deciziei chiar şi dacă nu ar fi fost an electoral.
Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, marţi, că în ultima perioadă s-au înregistrat prea multe stângăcii la ministerul Educaţiei, el apreciind că ministrul Andronescu s-a pripit în cazul "Spiru Haret", dar şi în ce priveşte orele de sport şi desen. "Doamna Andronescu s-a pripit şi probabil că s-a pripit şi cu orele de sport şi cu orele de desen şi probabil că nu-şi asumă foarte tare responsabilitatea. Prea multe stângăcii în ultima perioadă la Ministerul Învăţământului", a spus Oprişan, înaintea unei şedinţe a PSD.
Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, trebuie să anunţe, astăzi, cum va rezolva problema diplomelor obţinute la specializările neacreditate de la Universitatea Spiru Haret.
Ministrul propusese susţinerea unui examen de confirmare a diplomelor, dar conducerea PSD i-a solicitat să găsească, până astăzi, o soluţie care să nu-i afecteze pe absolvenţi. Pe de altă parte, Universitatea Spiru Haret a dat în judecată Ministerul Educaţiei şi Guvernul pentru promovarea hotărârii care elimină instituţia de pe lista celor acreditate sau care pot funcţiona provizoriu.
Potrivit reporterului Radio România Alice Georgescu, rectorul de la Spiru Haret, Aurelian Bondrea, a susţinut că universitatea funcţionează legal, iar diplomele eliberate sunt valabile: "Instanţele judecătoreşti sunt singurele autorităţi care se pot pronunţa asupra legalităţii sau nelegalităţii unei diplome. Ministerul Educaţiei nu are nici o calitate conferită de lege în acest domeniu."
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu anunţase, săptămâna trecută, că peste 100 de mii de studenţi şi absolvenţi ai Universităţii Spiru Haret care au parcurs forme de învăţământ neacreditate, vor avea diplomele anulate, dar vor putea susţine un nou examen de licenţă la o instituţie autorizată.