Ministrul de finanțe, anunț despre Declarația 600
Ministerul de Finanţe intenţionează să amâne termenul de depunere a declaraţiei fiscale 600.
Articol de Iulian Olescu, 23 Ianuarie 2018, 19:00
Ministerul de Finanţe intenţionează să amâne termenul de depunere a declaraţiei fiscale 600, care a generat nemulţumiri printre cei cu activităţi independente, sau care obţin venituri în afara salariului.
Ministrul Ionuţ Mişa a dat explicaţii, astăzi, pe această temă, în faţa senatorilor din Comisia Economică.
În cadrul audierii, ministrul finanţelor publice, Ionuţ Mişa, a anunţat că sistemul privind declararea veniturilor care reprezintă baza de calcul a contribuţiilor de asigurări, prin intermediul formularului 600, este reanalizat şi va suferi, cel mai probabil, mai multe modificări.
Se are în vedere inclusiv posibilitatea de a renunţa la depunerea declaraţiei.
Ionuţ Mişa: În funcţie de ce vom decide, în urma tuturo consultărilor, vom vedea dacă, pentru anumite categorii, cei care au depus, lăsăm aceste declaraţii să îşi producă efecte, neexistănd modificări, iar pentru ceilalţi, să nu mai existe obligativitatea declarării şi să poată face o plată pe baza codului numeri personal. Este o analiză complexă, care presupune să luăm toate categoriile de persoane care îndeplinesc condiţiile de depunere a acestei declaraţii şi trebuie văzut pe fiecare dintre ele care sunt condiţiile, care sunt sumele şi de abia, ulterior, să vedem exact forma finală.
Reporter: Se discută şi despre un mecanism de regularizare, în cazul în care persoana nu realizează venturile pe care le estima iniţial. Despre reţinerea la sursă a contribuţiilor în sectoarele unde acest lucru este posibil, dar şi despre varianta ca cei care obţin venituri salariale să achite contribuţiile sociale de sănătate numai pentru aceste sume, nu şi pentru alte venituri obţinute.
De asemenea, termenul de depunere a Declaraţiei 600, amânat printr-un proiect de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor până la începutul lunii martie, ar putea fi prorogat chiar până la jumătatea anului, pentru ca toate modificările ce vor fi aduse sistemului să poată fi dezbătute cu părţile interesate.