Ministrul apărării cere reacția NATO la incursiunile Rusiei în spaţiul aerian al ţărilor membre
La Bucureşti are loc reuniunea minîştrilor Apărării din formatul B9.
Articol de Iulia Gherman, 18 Septembrie 2024, 21:58
NATO trebuie să reacţioneze la incursiunile Rusiei în spaţiul aerian al ţărilor membre, consideră ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.
El a pledat, astăzi, la Bucureşti, la reuniunea minîştrilor Apărării din formatul B9 pentru un răspuns coordonat şi robust din partea Alianţei Nord Atlantice.
Repezentantul Poloniei a susţinut, la rândul său, că luna viitoare miniştrii aliaţi ai Apărării vor discuta despre distrugerea dronelor care violează spaţiul aerian al NATO.
Formatul B9 are în continuare un rol cheie în coordonarea activității aliaților pe flancul estic al NATO și a răspunsurilor la provocările de securitate din zonă, a spus ministrul român al Apărării, Angel Tîlvar.
Angel Tîlvăr: Statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor Federației Ruse în spațiul aerian al NATO, cât și la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO. De aceea, este necesar un răspuns robust și coordonat la nivel aliat, precum și punerea în aplicare cât mai repede a modelului rotațional al apărării aeriene și antirachetă integrată a NATO.
Și ministrul adjunct al Apărării din Polonia, Pawel Zalewsky, a vorbit despre necesitatea unor răspunsuri coordonate din partea aliaților în contextul accentuării atacurilor Federației Ruse:
Pawel Zalewsky: Este necesar ca la următoarea întâlnire a miniștrilor de Apărare din NATO să stabilim niște țeluri concrete care să ne sprijine în depistarea acestor atacuri și distrugerea obiectelor inamice. Am vorbit și despre inițiative esențiale în acest context, și anume la Inițiativa 'European Shield and Spear' şi la Inițiativa 'Scutului estic'.
Reporter: În cadrul reuniunii, miniștrii Apărării din cadrul inițiativei B9 au convenit, totodată, să continue sprijinul politic, militar și social acordat Ucrainei și să susțină Republica Moldova în atingerea dezideratului privind integrarea europeană.
Discuțiile cu privire la apărarea spațiului aliat au avut loc în contextul în care tot mai multe drone și rachete ruseşti au intrat în spațiul aerian al mai multor state NATO din vecinătatea Ucrainei.
Cel mai recent au reclamat astfel de incidente România și Letonia. Din inițiativa B9 fac parte România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia și Slovacia.