Ministrul agriculturii: În România NU există riscul unei crize alimentare
Asigurările vin după noi discuţii cu reprezentanţii lanţurilor de producţie, procesare şi comercializare.
Articol de Radiojurnal, 14 Martie 2022, 08:03
În România nu există riscul apariţiei unei crize alimentare, deoarece producem suficient pentru a ne acoperi consumul intern, inclusiv în privinţa uleiului de floarea soarelui, afirmă ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Asigurările vin după noi discuţii cu reprezentanţii lanţurilor de producţie, procesare şi comercializare, dar şi în contextul în care ţara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană la producţia de floarea soarelui, fiind şi cel mai mare exportator de seminţe la nivel comunitar, în ultimii cinci ani.
Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a discutat și astăzi cu reprezentanții fermierilor, cu cei ai producătorilor de ulei și cu marile rețele comerciale, iar concluzia este aceea că până la noua recoltă, țara noastră are stocuri suficiente pentru producția internă de ulei de floarea soarelui:
Adrian Chesnoiu: Producem alimente și produse agroalimentare suficiente, astfel încât să fim independenți din punct de vedere alimentar. România, în momentul de față, nu se află în niciun astfel de risc de a apărea o criză alimentară sau să fim în risc de apariție a unor dezechilibre majore, pentru că producem suficient de multă hrană pentru necesarul de consum al populației în țara noastră.
Alina Gheorghiţă, care-i reprezintă pe producătorii agricoli, a precizat că producţia vegetală este peste nevoia ţării noastre.
Alina Gheorghiţă: Producem, ca şi sector vegetal, cu mult peste nevoia noastră. Acesta ar trebui să fie un element care să ne crească, să spunem așa, confortul psihic că nu vom rămâne fără ulei, dincolo de lunile în care astăzi avem stocuri pentru a fi procesate, până la recolta nouă.
George Bădescu, din partea Asociației Marilor Rețele Comerciale, a atras atenția că modul chibzuit de a cumpăra elimină riscul ca alimentele să expire acasă:
George Bădescu: Să avem întotdeauna în vedere acest acces echilibrat al tuturor consumatorilor, tuturor cetățenilor la alimente, dar și pentru a evita situații de risipă alimentară. Cu toții cred că avem regrete când ajungem în situația în care ar trebui, practic, să renunțăm la anumite alimente, pentru că pur și simplu au expirat sau nu mai sunt conforme.
În acest context, autoritățile cer încă o dată ca cetățenii să se informeze numai din surse oficiale, pentru a evita situațiile neclare.