Miniştrii "trebuie să aibă curajul politic să ia o decizie"
Comisarul european pentru agricultură susţine că în problematica organismelor modificate genetic lipseşte curajul politic de asumare a unei decizii pe o propunere legislativă.
06 Octombrie 2012, 12:46
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a avut vineri, la Cluj, o întâlnire cu agricultori şi cu factori de decizie din domeniul agriculturii şi al dezvoltării rurale din judeţ şi a participat la deschiderea anului academic, al programelor masterale şi de doctorat de la Universitatea Babeş-Bolyai.
El a îndemnat România să aibă în această perioadă o prezenţă în luarea deciziilor la nivel european în domeniul agriculturii şi a atras atenţia că nu e suficient doar să ai un comisar pe acest domeniu.
"Miniştrii agriculturii din statele membre trebuie să aibă curajul politic să ia o decizie şi să tranşeze.
Vreau să vă spun că în problematica organismelor modificate genetic, de când există această problematica la nivel european, niciodată până acum Consiliul de Miniştri nu a tranşat cu o majoritate calificată nici pentru nici împotrivă.
Deci ceea ce lipseşte nu e propunerea legislativă, ci curajul politic de a asuma o anumită decizie pe o propunere legislativă", a spus comisarul european.
Pe de altă parte, Dacian Cioloş crede că intensificarea dezbaterilor legate de aceste organisme modificate genetic reprezintă un lucru normal.
"Când există o intensificare a dezbaterii pe oricare subiect de problematică europeană mi se pare un lucru foarte bun. E important să se discute pentru că deciziile care se iau apoi vreau să vă spun că de cele mai multe ori se iau şi ţinând cont de astfel de dezbateri şi de ceea ce aşteaptă şi doreşte lumea", a explicat comisarul european pentru agricultură.
Dacian Cioloş a declarat că o poziţie oficială a Comisiei Europene va fi formulată doar după analizarea rezultatelor cercetărilor legate de organismele modificate genetic.
În agricultură, prin ingineria genetică se pot crea specii de plante rezistente la condiţii improprii pentru planta originală.
Pe de altă parte, încă nu se ştie ce efect vor avea organismele modificate genetic asupra sănătăţii oamenilor.
Adversarii organismelor modificate genetic citează rezultatele unui studiu ştiinţific realizat de cercetătorii francezi.
Acest studiu demonstrează faptul că şoarecii hrăniţi cu organisme modificate genetic sunt mai predispuşi la boli grave, precum cancerul, în comparaţie cu şoarecii hrăniţi cu alimente naturale.