Miniştrii agriculturii din România şi Ucraina au programată o discuţie în format online despre problema cerealelor ucrainene
Miniştrii agriculturii din România şi Ucraina au programată o discuţie în format online despre problema cerealelor ucrainene.
Articol de Florin Lepădatu, 19 Aprilie 2023, 16:16
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Miniştrii agriculturii din România şi Ucraina au programată astăzi o discuţie în format online despre problema cerealelor ucrainene care au inundat pieţele din Europa Centrală după ce Rusia a invadat Ucraina. Fermierii din ţările vecine Ucrainei sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de concurenţa făcută de producătorii ucraineni şi cer ajutor suplimentar de la Comisia Europeană.
Reporter Cristina Dumitrescu: ”România susţine reintroducerea taxelor vamale pentru importurile de cereale din Ucraina şi vrea să asigure doar tranzitul către statele care au nevoie de aceste produse. Aceasta este poziţia pe care ţara noastră a transmis-o la Bruxelles, unde astăzi, comisarul european Valdis Dombrovskis urmează să aibă discuţii cu reprezentanţii celor cinci state afectate de importul cerealelor ieftine din Ucraina. Este vorba despre Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România. Premierul Nicolae Ciucă a dat astăzi asigurări că măsurile pe care le vor lua autorităţile de la Bucureşti în legătură cu cerealele din Ucraina vor fi în sprijinul fermierilor români, dar vor respecta şi regulile Uniunii Europene. Între timp, Comisia Europeană a anunţat că pregăteşte ajutoare suplimentare de 100 milioane de euro pentru fermierii din ţările vecine Ucrainei şi care au fost afectaţi de importurile de cereale ucrainene ieftine, transmite Reuters. Pe altă parte, forul comunitar ar putea recurge la unele restricţii privind anumite categorii de produse din Ucraina. Uniunea Europeană poate limita importul unor produse și să permită tranzitul acestora. Anunţul a fost făcut în contextul în care Polonia, Ungaria şi Slovacia şi, chiar astăzi, Bulgaria au interzis importurile de produse agricole din Ucraina, în încercarea de a-i proteja pe fermierii locali, puşi în situaţia de a face faţă concurenţei producătorilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina care au preţuri de producţie mult mai scăzute.”