Miniștri guvernului României au fost validați în funcții de Nicolae Ciucă
Surse politice au anunțat câteva modificări care vor fi aduse Codului fiscal.
Articol de Andrei Şerban, 04 Iulie 2022, 23:37
La șapte luni de la preluarea mandatului, toți miniștrii din guvernul României au fost validați în funcții de șeful executivului, Nicolae Ciucă. După o evaluare bazată pe zece criterii obiective, dar "raportate la așteptările cetățeanului și societății românești", premierul Ciucă a prezentat, astăzi, un bilanț al guvernării PNL-PSD-UDMR în care sunt amintite cronologic: depășirea crizei sanitare, stabilizarea crizei energetice și gestionarea și aducerea sub control a efectelor războiului din Ucraina.
Este amintit cel mai mare buget de investiții din ultimii 32 de ani, noua Lege offshore și consolidarea securității în cadrul NATO și a Uniunii Europene.
Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre rezultatele evaluării miniștrilor și, potrivit unor surse politice, prim-ministrul a considerat că nu este nevoie de remanieri.
Nicolae Ciucă le-a transmis, însă, membrilor cabinetului său că nu vor mai putea să vină pe ultima sută de metri cu proiectele care constituie jaloane în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, într-un comunicat de presă, că evaluarea miniștrilor s-a făcut pe baza a zece criterii obiective, iar stabilitatea echipei de miniștri oferă garanția că executivul va continua procesul de modernizare a României. Surse politice au anunțat câteva modificări care vor fi aduse Codului fiscal.
Astfel, câștigurile la jocurile de noroc de până în 3.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 10%, cele între 3.000 și 10.000 de lei cu 20%, iar cele de peste 10.000 de lei cu 40 de procente. Sursele politice au mai precizat că o altă măsură se referă la TVA de 5% doar pentru locuințele cumpărate cu o valoare maximă de 600.000 de lei și o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați.
De asemenea, se va modifica și calculul impozitului pe locuințe, care se va face în funcție de grila notarială și nu de locul în care se află locuința și din materialele din care aceasta este construită, așa cum este acum.
În acest fel, impozitul în marile orașe ar putea să crească și cu 60%. Totodată, în HoReCa impozitul specific se modifică astfel încât de anul viitor să nu fie mai mic de 1% din cifra de afaceri.
De asemenea, sursele politice au mai menționat că premierul Nicolae Ciucă și liberalii nu s-au opus în discuțiile din coaliție supraimpozitării pensiilor speciale, dar premierul a cerut ca în acest caz să se vină cu o soluție legală.