Miniștri de interne din România și Austria au semnat, la București, mai multe documente bilaterale privind protecția frontierelor externe ale UE
România a făcut progrese foarte importante în lupta împotriva migrației ilegale, însă mai este cale lungă până la o protecție eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene, a afirmat ieri, la București, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner.
Articol de Florin Lepădatu, 27 Aprilie 2023, 08:04
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - România a făcut progrese foarte importante în lupta împotriva migrației ilegale, însă mai este cale lungă până la o protecție eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene, a afirmat azi, la București, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner.
Gerhard Karner: ”Am mare înțelegere pentru doleanța domnului ministru și pentru așteptările poporului român în ce privește următoarea etapă de aderare la Spațiul Schengen, dar încă la momentul de față trebuie să gândiți că inclusiv cetățenii austrieci au aceeași dilemă în momentul în care sunt supuși unor controale cu Germania. Am făcut progrese foarte bune. Suntem pe calea cea bună, dar trebuie să vă și spunem că mai este încă o cale lungă. Trebuie să mulțumesc în primul rând pentru colaborarea noastră excelentă, pentru cuvintele pe care ni le rostim, pentru faptul că dialogăm și pentru faptul că putem vorbi în continuare împreună pentru a atinge obiective prioritare pentru ambele țări.”
Ministrul austriac de interne a fost primit de omologul său Lucian Bode, care a subliniat că nu este firesc ca România să își asume doar obligații în chestiunea Schengen, fără a beneficia de drepturile care i se cuvin.
Lucian Bode: ”I-am transmis domnului ministru că procesul de aderare a României la Spațiul Schengen trebuie să se finalizeze în anul 2023, prin modul în care s-a născut ideea europeană de spațiu fără controale la frontierele interne. Aderarea la Spațiul Schengen nu este doar un deziderat al României, ci este un drept instituit prin tratatele pentru toate statele membre. În ceea ce privește deciziile luate astăzi, am agreat un plan de acțiune pentru prevenirea migrației legale și am semnat trei documente de cooperare.”
Acordurile semnate ieri la București vizează lupta împotriva călăuzelor, protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene, precum și un plan de acțiune pentru combaterea migrației ilegale, după cum transmite reporterul RRA Alex Lancuzov.