Ministerului Muncii- comunicat oficial privind sistemul de salarizare
Faptul că de la 1 ianuarie 2018 salariile foarte mari scad a fost cunoscut încă de la dezbaterea legii în Parlament, susţine Ministerul Muncii în comunicatul postat pe site-ul său
Articol de Mihaela Dumitrescu, 03 Februarie 2018, 01:55
Ministerul Muncii afirmă că legea de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, care a început să producă efecte din iulie 2017, era necesară pentru echilibrarea sistemului bugetar de salarizare, deoarece existau disfuncţionalităţi majore, în sensul în care pentru aceleaşi funcţii şi atribuţii funcţionarii din instituţiile statului aveau salarii diferite.
Potrivit comunicatului postat de site-ul instituţiei, în 2022 tot sistemul de salarizare va fi complet echilibrat - adică explică specialiştii - cei aflaţi în baza de jos a piramidei salariale vor avea creşteri treptate, în unele cazuri duble faţă de iunie anul trecut; cei de la jumătatea piramidei salariale vor avea creşteri mai mici sau vor stagna, iar pentru aproximativ 3% dintre bugetari s-au operat deja ajustări, astfel încât niciun bugetar să nu mai depăşească salariul preşedintelui României. În plus, pentru muncă egală vor fi salarii egale în toate cazurile.
În ce priveşte transferul contribuţiilor de la angajator la angajat - mai spune Ministerul Muncii - întreg sistemul public beneficiază de o majorare de 25% de la 1 ianuarie, care acoperă - subliniază comunicatul - procentul aferent transferului.
Astfel - reafirmă Ministerul Muncii -, nu există posibilitatea ca venitul net al vreunui angajat cu normă întreagă din sistemul bugetar să scadă, cu excepţia celor 3% care au suferit ajustări salariale, adică a celor cu salarii foarte mari.
Un caz special este cel al angajaţilor cu normă parţială din sistemul bugetar pentru care plata contribuţiilor se face la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce duce la diminuări de venituri. Ministerul Muncii spune că ministerele de resort vor lua măsuri pentru a li se acorda acestora normă întreagă.