Ministerul sănătăţii continuă reorganizarea spitalelor
Mai multe proteste au avut loc în ultima vreme din cauza intenţiilor de transformare a unor spitale în secţii ale altora sau de transformare totală în cămine de bătrâni.
Articol de Marilena Frâncu, 18 Februarie 2011, 19:16
Ministerul Sănătăţii îşi menţine poziţia privind reorganizarea sistemului spitalicesc, dar va reevalua situaţia unităţilor propuse pentru comasare, pe baza sugestiilor primite de la autorităţile locale, a precizat ministrul sănătăţii, Cseke Attila, pentru a clarifica această chestiune, care a produs multe tulburări în sistem.
Mai multe proteste au avut loc în ultima vreme din cauza intenţiilor de transformare a unor spitale în secţii ale altora sau de transformare totală în cămine de bătrâni.
Cer este că lista nu e bătută în cuie, dar procesul va continua, la fel şi discuţiile pe această temă cu autorităţile.
Proiectul lansat în dezbatere publică privind reorganizarea spitalelor creează noi confuzii şi nemulţumiri.
Preşedintele Asociaţiei Oraşelor, Dumitru Banciu, declara că ministerul sănătăţii recunoaşte autonomia locală, oprind desfiinţarea spitalelor aflate în subordinea primăriilor sau consiliilor judeţene.
Prezent la discuţii, secretarul de stat în minister, Cristian Irimie, dezminte această afirmaţie.
"Nu ştiu cine a spus că spitalele nu vor fi desfiinţate. Ceea ce am discutat cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor, am spus că oraşele nu vor fi desfiinţate de către ministerul sănătăţii, pentru că nici nu putem. Legea spune că spitalele se înfiinţează şi se desfiinţează de către Autoritatea Publică Locală, care conduce, cu avizul ministerului", a declarat Cristian Irimie.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a confirmat că procesul de reorganizare va continua şi a explicat că propunerile aflate în proiect vin în urma unei analize desfăşurate în ultimele luni.
"Sunt propuneri ale ministerului sănătăţii în urma analizei. Rămân ferm convins că o asemenea organizare este necesară, dar în mod cert vom face o reanalizare; am primit propuneri, sugestii de la autorităţi locale, autorităţi judeene, vom face o reanalizare a lor", a declarat Cseke Attila.
Situaţia spitalelor va fi analizată caz cu caz
În cazul spitalului orăşenesc de la Cernavodă, spre exemplu, acesta a fost scos de pe lista unităţilor propuse pentru reprofilare în cămin penrtu bătrâni, datorită specificităţii lui confirmate de autorităţile statului.
Situaţia spitalelor va fi analizată caz cu caz, în următoarele luni, în baza unor indicatori de performanţă, propuşi de ministerul sănătăţii.
"Înseamnă să-şi evalueze spitalele dacă fac faţă sau nu fac faţă în a acorda îngrijiri de calitate pacienţilor şi sunt numai nişte instituţii care găzduiesc pacienţi ci consumă fondurile asigurărilor de sănătate", a declarat Cristian Irimie.
Transformarea spitalelor în cămine de bătrâni este doar o propunere a ministerului şi acesta va respecta hotărârea autorităţilor locale, dar există riscul ca acestea să nu se încadreze în criteriile de finanţare ale Casei Naţionale de Sănătate de la 1 aprilie.
Dacă înainte de reorganizare, majoritatea managerilor de spitale se plângeau de fonduri mici şi lipsa de personal şi aparatură, acum mulţi declară că spitalele ce vor fi reprofilate nu au datorii, sunt dotate conform standardelor, iar lipsa de medicamente nu mai e o problemă.
Pe de altă patre, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România respinge ideea ca autorităţile locale să suporte singure funcţionarea spitalelor.
"Dacă ne pune nouă în spate toate aceste probleme, avem o altă variantă, să modificăm legea de repartizare a sumelor către autorităţile locale, cotă parte din banii care se colectează la nivel judeţean, local, orăşenesc, comunal să rămână la noi, nu să meargă la Bucureşti şi să ni se împartă după formule sau cu x influenţe", a declarat Dumitru Banciu.
Săptămâna viitoare, reprezentanţii oraşelor din România se vor întâlni cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru a discuta propunerile de contracte pentru finanţarea spitalelor.