Ministerul sănătăţii a respins criteriile dure de internare
La propunerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pacienţii urmau să fie internaţi numai dacă se aflau într-o stare de sănătate extrem de gravă.
31 Mai 2011, 18:26
Ministerul Sănătăţii a respins criteriile dure de internare propuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care trebuiau să intre în vigoare de miercuri.
Internările sunt deschise tuturor pacienţilor care acuză suferinţe acute noi sau au afecţiuni cronice, iar aceste prevederi se regăsesc în ordinul din 2007, în baza căruia funcţionează în prezent unităţile şi centrele de primiri urgenţe, a dat asigurări ministrul sănătăţii.
La propunerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pacienţii urmau să fie internaţi numai dacă se aflau într-o stare de sănătate extrem de gravă, de exemplu în comă sau cu febră de minimum 5 zile.
Ministrul sănătăţii consideră că aceste criterii sunt nerealiste şi imposibil de aplicat, de aceea în contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011-2012 nu se vor mai regăsi criteriile de internare.
Doar aşa ministerul sănătăţii va semna contractul-cadru.
Potrivit proiectului propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, printre cele 13 criterii erau enumerate pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, bolnavii cu puls anormal urmau să fie internaţi doar dacă înregistrau o frecvenţă periferică sub 50 sau peste 140 pe minut.
Proiectul mai prevedea că pot fi internate persoanele cu tensiune, cele care au suferit o pierdere acută a vederii, a auzului sau a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului.
De asemenea, ar fi putut fi internaţi doar bolnavii cu febră persistentă câteva zile, de peste 38 de grade, cei cu sângerare abundentă şi orice caz în care există suspiciunea de sângerare internă.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, susţine că acest nou proiect venea în sprijinul pacienţilor grav bolnavi şi totodată era un mecanism de control pentru tot ceea ce înseamnă urgenţă.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, spune că acest proiect are foarte multe aspecte subiective şi este în defavoarea pacientului.
"Eu, cel puţin, care mă ocup de domeniul urgenţei în Ministerul Sănătăţii nu am fost consultat asupra acestor criterii de internare în urgenţe. Fiecare criteriu care este prezentat trebuie să fie interpretat în contextul pacientului, nu poţi să pui astfel de criterii generale şi s le aplici pe toată patologia.
"De exemplu, problema cu febra care a fost discutată, faptul că un pacient are febră de 5 zile ca să devină criteriu de internare, un copil care are roşu în gât şi are febră poate că îl trimit acasă, un bătrân care are 75 de ani şi are febră de 38 de grade îmi ridică alte semne de întrebare şi poate că necesită internare ca să aflu de unde e febra respectivă, să nu fie un focar de infecţie care să inducă pacientul în septicemie", a declarat Raed Arafat.
Ministrul sănătăţii, Atilla Cseke, a declarat că normele la contractul-cadru vor fi semnate, însă fără criteriile de internare propuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.