Ministerul educaţiei introduce cursuri de pregătire profesională
În anul şcolar 2012-2013, ministerul educaţiei introduce un program de pregătire profesională la finalul căreia tinerii vor dobândi o calificare recunoscută în Uniunea Europeană.
12 Iulie 2012, 13:51
Confruntat cu rezultate mult sub aşteptări la examene şi cu absolvenţi de liceu nepregătiţi, ministerul educaţiei face un prim pas spre reînfinţarea învăţământului profesional.
În parteneriat cu operatori economici, în toată ţara se deschid din toamnă clase speciale adaptate nevoilor de pe piaţa muncii.
Ospătari, bucătari, tâmplari sunt printre meseriile pentru care pot opta, după doi ani de formare, cei care au terminat deja opt clase şi se înscriu la aceste cursuri.
Potrivit programului lansat de ministerul educaţiei, în primăvara acestui an, cu titlul "Alege-ţi drumul", elevii claselor a IX-a, cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani, absolvenţii claselor a IX-a din seriile anterioare sau ai şcolilor de arte şi meserii care nu au împlinit 19 ani la data începerii anului şcolar viitor îşi pot continua studiile în învăţământul profesional pentru doi ani.
Angajatorii sunt obligaţi să se implice în programa de învăţământ, în pregătirea teoretică şi practică a elevilor.
Programul va debuta în anul şcolar 2012 - 2013 şi va oferi o pregătire profesională la finalul căreia tinerii vor dobândi o calificare recunoscută în Uniunea Europeană.
Pregătirea în învăţământul profesional este parte a liceului tehnologic şi este organizată după clasa a IX-a.
Pe parcursul celor doi ani de studii, elevii studiază discipline pentru învăţământul obligatoriu şi modulele de pregătire de specialitate pentru calificare profesională.
După finalizarea acestui program, absolvenţii se pot angaja sau pot continua studiile în liceu pentru a obţine diploma de bacalaureat.
Criteriile pe baza cărora vor fi selectaţi elevii precum şi eventuale probe sau un posibil interviu sunt detalii stabilite numai de şcoală împreună cu angajatorul.
200 de lei pentru elevii din învăţământul profesional
Elevii din învăţământul profesional vor primi lunar o bursă de studiu în valoare de minimum 200 de lei.
Gabriela Liliana Ciobanu, directorul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, a declarat în acest context că se vor organiza clase de învăţământ profesional numai pentru acele calificări pentru care există cereri din partea angajatorilor pentru a le fi asigurate absolvenţilor locurile de muncă.
Oferta este de 19.000 de locuri pe domenii precum mecanică, turism şi alimentaţie, calificări din construcţii, instalaţii şi lucrări publice.
Gabriela Ciobanu a mai precizat că nu se va ţine seama neapărat la admitere în şcolile profesionale de media generală de absolvire a gimnaziului, respectiv media de absolvire a claselor V-VIII.
Mai multe informaţii despre acest program se pot obţine accesând site-ul www.alegetidrumul.edu.ro sau la secretariatele liceelor tehnologice.