Ministerul de finanţe caută soluţii pentru mediul de afaceri
Reprezentanţii partidelor aflate la guvernare s-au întâlnit cu cei ai Ministerului de Finanţe pentru a analiza mai multe variante de măsuri fiscale.
Articol de Iulian Olescu, 13 Iulie 2010, 16:08
Reprezentanţii partidelor aflate la guvernare s-au întâlnit cu cei ai Ministerului de Finanţe pentru a analiza diferite variante de măsuri fiscale.
La întâlnire au participat atât şeful departamentului de stategie al Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Mircea Coşea, dar şi deputatul PDL, Sulfina Barbu.
Mircea Coşea a explicat că au fost discutate aspectele practice ale aplicării unor măsuri de revigorare a mediului de afaceri.
Sunt vizate anumite reduceri ale cotelor de impozitare pentru firme, în funcţie de dezvoltarea afacerii şi de crearea de locuri de muncă, o simplificare a formelor de calcul şi plată a TVA şi măsuri legate de simplificarea sistemului de compensare, inclusiv prin introducerea de dobânzi penalizatoare pentru ANAF pentru sumele pe care întârzie să le ramburseze firmelor.
Preşedintele ANAF, care a participat la întâlnire a spus că şi în actualul cod de procedură fiscală sunt prevăzute astfel de dobânzi.
Sulfina Barbu, la rândul său, a precizat că în cadrul coalţiei se doreşte ca o parte din aceste măsuri să intre în vigoare chiar în această toamnă, însă acest fapt nu depinde de grupul de lucru care a prezentat propunerile.
Ea a mai adăugat că ar trebui ca măcar compensarea directă şi impozitul pe profit zero pentru investiţiile noi în România să poate fi aplicate încă din toamna acestui an.
Coaliţia de guvernare anunţă că doreşte menţinerea cotei unice
În urma unei declaraţii a ministrului de finanţe au avut loc discuţii despre posibilitatea revenirii la impozitarea progresivă şi renunţarea la acea cotă unică de impozitare.
Legat de acest subiect, Sulfina Barbu a precizat că la nivel de coaliţie, acest lucru nu este luat în calcul, opţiunea generală fiind în favoarea păstrării cotei unice.
Nici Mircea Coşea nu crede că o modificare, în acest moment, a sistemului de impozitare al veniturilor nu ar putea fi fezabilă şi asta în special din cauza necesităţii stabilizării bugetului pe partea de venituri după reducerile salariale decise de Guvern.
De asemenea, întrebat despre eventualitatea revenirii la o cotă mai redusă de TVA, Mircea Coşea a precizat că o astfel de măsură ar avea efecte asupra preţurilor numai dacă s-ar aplica în termen de maxim o lună.
"După 30-45 de zile de la o creştere de TVA, preţurile se stabilizează în funcţie de cerere şi ofertă, de cursul de schimb şi de ratele dobânzilor, iar o revenire după acest termen nu ar mai avea efectele scontate în preţuri", a adăugat Mircea Coşea.
Pe de altă parte, Sulfina Barbu a precizat că nu se poate vorbi de o revenire la o cotă mai redusă de TVA decât după 1 ianuarie 2011.
Discuţiile dintre reprezentanţii grupului de lucru al coaliţiei pentru adoptarea unor măsuri de sprijinire a mediului de afaceri şi specialiştii din Ministerul Finanţelor ar putea continua chiar în această săptămână, dacă reprezentanţii ministerului vor face rapid calculele privind impactul bugetar al măsurilor propuse.