Ministerul Apărării „monitorizează în timp real” situația aeriană de la granița de est cu Ucraina
„Nu au fost identificate riscuri de cădere a unor elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict pentru zone de pe teritoriul României", se arată într-un comunicat MApN.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 26 Septembrie 2023, 10:36
Ministerul Apararii Nationale transmite, printr-un raspuns solicitat de RRA, ca locuitorii ldin Romania, din localitatea Isaccea, nu au primit, noaptea trecuta, mesajul Ro-alert, pentru ca nu au fost informatii legate de pericolul iminent de a cadea drone pe teritoriul Romaniei. Totodata, MAPN transmite ca "ministerul Apărării Naționale monitorizează în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate".
Potrivit MAPN "În conformitate cu prevederile ordinelor în vigoare și a procedurilor specifice, transmiterea indicativelor de pre-alertă/alertă aeriană se execută atunci când există avertizări/informații privind posibilitatea, respectiv iminența unui atac din aer.”
De asemenea, în conformitate cu Hotărârea Comitetul Naţional pentru Situații de Urgență nr. 31 din 07.09.2023, „în toate situațiile în care sunt identificate riscuri de cădere a unor elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naționale notifică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zona specifică potențial a fi afectată (art. 4 alin.1). În aceste zone Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este abilitat să emită mesaje de avertizare și alarmare a populației prin sistemul Ro-Alert și/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităților publice locale (art. 4 alin.2).”
În cazul atacurilor efectuate de Federația Rusă în cursul nopții trecute asupra unor obiective ucrainene din adâncimea teritoriului ucrainean, „nu au fost identificate riscuri de cădere a unor elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict pentru zone de pe teritoriul României", se mai arată în comunicat.
Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar", mai transmite sursa citata.
Reamintim, circulatia bacurilor companiei Navrom Galati care fac legatura dintre localitatea ucraineana Orlivka si localitatea romaneasca Isaccea este oprita in acest moment, dupa ce noaptea trecuta, in localitatea ucraineana au explodat mai multe drone. Potrivit transportatorului fluvial, deocamdata nu s-a luat o decizie privind reluarea circulatiei bacurilor. Atacurile cu drone, de noaptea trecuta, desfasurate in intervalul orar 2.00-3.30, au fost filmate de mai multe persoane care se aflau pe bacul romanesc ce astepta sa incarce marfa si pasageri pentru a-i transporta in Isaccea. Imediat cum dronele au inceput sa explodeze, cei de pe bac au plecat de urgenta, refugiindu-se pe malul romanesc. Totodata, martorii la explozii, aflati pe malul romanesc, in localiutatea Isaccea si imprejurimi, au spus ca nu au primit pe telefoanele mobile, mesaje de tip ro-alkert, inainte de atacul cu drone de la Orlovka.
Traversarea celor 600 de m de Dunare, pin punctul de trecerea frontierei Orlivka-Isaccea se realizeaza, in mod normal, non-stop, atat ziua cat si noaptea, la interval de o ora si jumatate, cu doua bacuri, unul, de mici dimensiuni, de pasageri si unul mare, pentru transportul autocamioanelor, incarcate in aceasta perioada mai ales cu cereale.
Si Garda de Coasta a informat ca traficul prin PTF Isaccea este închis total din cauza atacurilor de azi noapte de pe partea ucraineană (PTF Orlovka). Astfel, traficul pe ieşire este redirectionat către punctul de trecerea frontierei Galaţi Rutier.
La acest moment, poliţiştii de frontieră din PTF Isaccea operează strict autovehiculele aflate în punct pe intrare.