Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministerul Agriculturii va lansa încă 100.000 de locuri de scroafă în sectorul de reproducţie

"Apel matinal" - invitat ministrul agriculturii și dezvoltări rurale, Florin Barbu.

Ministerul Agriculturii va lansa încă 100.000 de locuri de scroafă în sectorul de reproducţie
Florin Barbu. Foto: facebook.com/florinbarbupsd

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 07 Noiembrie 2023, 10:14

Daniela Petrican: Continuăm Matinalul la Radio România Actualități.
Cătălin Cîrnu: Da, în spiritul Crăciunului. Pentru că tot vorbeam de târgurile care se organizează în România, a sosit momentul să vorbim și despre bucate, despre cozonac, despre sarmale sau despre o friptură de porc.
Daniela Petrican: Exact, nimeni nu ar dori să se compromită din cauza unui porc de Crăciun. Au mai fost situații când porcul a devenit subiect și obiect de controverse europene, dacă ne aducem aminte, de felul în care trebuie să îl sacrificăm. Acum a revenit în atenția opiniei publice, dar și a legiuitorului în ceea ce privește creșterea și vânzarea lui, atât în timpul anului, dar mai cu seamă în perioada sărbătorilor.
Cătălin Cîrnu: Cu lege sau fără lege, care este încă în dezbatere publică, același porc a creat nemulțumire tot înainte de sărbători. În urma unei întâlniri de urgență, însă, care a avut loc ieri dimineață, au fost modificate normele de comercializare de către crescători persoane fizice. Despre acest subiect vom discuta în această dimineață, la "Apel matinal", cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. Bună dimineața!
Florin Barbu: Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație și vreau să urez o bună dimineață și ascultătorilor dumneavoastră și fermierilor români.
Cătălin Cîrnu: Dimineață frumoasă, tuturor! Așadar, domnule ministru, care sunt condițiile în care producătorii persoane fizice își pot vinde suinele? Recurgem la termenul tehnic acum, înainte de sărbători.
Florin Barbu: Sigur, luni am convocat, de dimineață, o ședință cu reprezentanții ANSVSA și reprezentanții din compartimentele de specialitate ale Ministerului Agriculturii și am luat o decizie pentru modificarea Ordinului 130, astfel încât tot ceea ce se crește în gospodăriile țărănești și în gospodăriile populației, practic în GP-uri să nu intre sub incidența legii, astfel încât toți care sunt crescători persoane fizice de porci să poată valorifica porcii în perioada sărbătorilor de iarnă. Nu trebuie făcut decât un singur lucru, trebuie anunțat medicul veterinar care va elibera, așa cum se eliberează la sacrificare, un certificat privind sănătatea și privind că nu are boli pentru a fi comercializat. Și la animalele vii, pentru a se face mișcarea acestora, trebuie să fie însoțită de o adeverință, care este normală pentru că toți porcii din România în momentul de față, așa cum am aprobat legea porcului când am fost președintele Comisiei de Agricultură, că am solicitat ca toți porcii din gospodării să fie înregistrați în Sistemul Național, pentru că, vă spun un lucru, toate tratamentele, tot ceea ce înseamnă partea de medicamentații, tot ceea ce înseamnă partea de prestări de servicii, toate sunt gratuite din partea medicului concesionar sau medicului de la ANSVSA care este responsabil în raza unității administrativ-teritoriale în care își desfășoară orice persoană fizică partea de gospodărie țărănească.
Daniela Petrican: Dar de ce a apărut această discuție? Pentru că, dacă ne aducem aminte, vânzarea porcilor este reglementată de ANSVSA prin prezentarea unui certificat din partea medicului veterinar care atestă calitatea cărnii și normele de biosecuritate. Asta se întâmpla și în anii trecuți. Medicul veterinar trebuia să pună o ștampilă de conformitate pe un certificat, dar și pe carne pentru a putea fi comercializat.
Florin Barbu: Sigur, ANSVSA a luat această decizie pentru că și Comisia... La despăgubirile pe pesta porcină sunt foarte mulți bani pe care fermierii, practic marii fermieri care au partea de zootehnie în sectorul suin au primit despăgubiri de la Uniunea Europeană. S-au luat niște măsuri, s-a îndreptat această eroare și pot să-i spun eroare, nu greșeală, din partea ANSVSA. Se va publica în Monitorul Oficial de astăzi modificare Ordinului 130 și toate lucrurile intră într-o normalitate și vreau să asigur pe toți oamenii că pot să-și valorifice porcii atât din gospodăriile țărănești, cât și din gospodăriile populaţiei din momentul de față.
Cătălin Cîrnu: Interesant sau poate bizar este amănuntul că de fiecare dată astfel de probleme apar în preajma sărbătorilor, fie de Paști, fie de Crăciun. În tot timpul anului parcă nimeni nu pare să fie interesat de astfel de probleme, care duc la nemulțumirea crescătorilor de animale, de porci sau de oi, de exemplu. Se întâmplă ceva?
Florin Barbu: Nu, nu, nu, toate lucrurile sunt într-o normalitate. Vreau să vă asigur că atâta timp cât voi fi ministru al agriculturii și, bineînțeles, e o responsabilitate a noastră, a oamenilor de stat, care am ales să venim în aceste funcții de conducere, trebuie să ne protejăm populația, trebuie să ne protejăm oamenii și, în primul rând, în calitatea mea de ministru al agriculturi, trebuie să-mi protejez fermierii care produc, că sunt persoane fizice, că sunt persoane organizate în PFA-uri, că sunt societăți comerciale, toată lumea trebuie să respecte anumite condiții, dar, în același timp, trebuie încurajat și ajutaţi toţi, că sunt persoane fizice, că sunt persoane juridice.
Daniela Petrican: Dar trebuia o astfel de lege a porcului pentru ca oamenii să își crească aceste animale în gospodăria proprie, pentru îngrășare și sacrificare, pentru consum familial?
Florin Barbu: Nu trebuia o lege... trebuia o lege a porcului, pentru că, așa cum am spus, despăgubirile - și au fost sute de milioane de euro pe care Comisia Europeană le-a dat pentru perioada în care a fost pestă porcină africană în România - au fost... trebuia să dăm o lege, bineînțeles și la persoanele fizice. Sunt norme de bio-securitate nu foarte complicate, dar trebuie să respectăm anumite condiții pe care ni le impun şi directivele Uniunii Europene și mai mult de atât, pentru a ne proteja sectorul suin din România, pentru că știți că suntem deficitari. Mai mult de atât, Ministerul Agriculturii a lansat un proiect, suntem în construcţia a 56 de locuri... 56.000 de locuri de scroafe de reproducție în România. Sunt scheme de ajutor de stat, finanțate de către Ministerul Agriculturii. În 2 ani după finalizarea acestor ferme, România va mai produce încă 1,8 milioane de purcei. Lucrul acesta ne duce să ne sporim securitatea atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, pentru că vă spun un singur lucru: pariul meu cu Ministerul Agriculturii este pentru salvarea sectorului suin şi în perioada următoare voi lansa încă 100.000 de locuri de scroafă în sectorul de reproducţie, pentru că dacă acest sector vrem să-l revitalizăm şi să avem carne românească pe rafturile din magazine trebuie să plecăm de la partea de reproducţie, să ne asigurăm cei 7-8 milioane de purcei care să intre în fremele de îngrăşare pentru a avea o independenţă şi o autosuficienţă alimentară pe acest sector al cărnii.
Cătălin Cîrnu: Şi credeţi că vom micşora și numărul kilogramelor de carne de porc importat din ...
Florin Barbu: Asta ne dorim, pentru că cele două proiecte, cele două programe pe care împreună cu Guvernul și cu domnul premier Marcel Ciolacu, le-am lansat, de 56 de mii de locuri de cazare, plus încă 100.000 de locuri de cazare, asta ne dorim pentru a reduce și a face balanța comercială astfel încât să nu mai importă carne de porc din alte țări.
Daniela Petrican: Dar apropo de pesta porcină africană, micii fermieri se tem că nu vor mai avea voie să crească animale în gospodărie într-un viitor apropiat.
Florin Barbu: Nu este adevărat. Legea pe care eu am aprobat-o ca preşedinte al Comisiei de agricultură, am scos... nici măcar nu mai există limita de cinci porci în gospodărie. Mai mult de atât, am lăsat inclusiv reproduţiae în gospodăria țărănească și valorificarea porcinelor până la o greutate de 30kg.
Cătălin Cîrnu: Așadar, micii fermieri trebuie să țină aproape demedicul veterinar, corect?
Florin Barbu: Sigur. De toate lucrurile acestea trebuie să avem grijă, pentru că reprezintă sănătatea noastră, sănătatea populaţiei şi, în al doilea rând, aşa cum am spus, ne dorim să mâncăm carne românească. Dacă vrem să mâncăm carne românească, trebuie să respectăm anumite condiții pentru a dezvolta acest sector suin în România.
Cătălin Cîrnu: Și încă o întrebare, dacă îmi permiteți. În acest moment în România mai sunt focare de pestă porcină africană?
Florin Barbu: Sunt focare mai vechi, dar trebuie să treacă o perioadă de stingere. Deocamdată, în România nu au mai apărut alte focare de pestă porcină. V-am spus și legea care a fost aprobată în Parlamentul României a dus la temperarea acestor focare de pestă porcină, pentru că sunt niște condiții de bio-securitate, bineînțeles, nu numai la persoanele fizice, și la persoanele juridice sunt norme de bio-securitate foarte stricte și dure, pentru că, în momentul de față, noi, Guvernul României, ne dorim, v-am spus, să revitalizăm și să ajungem să avem carne românească 100% în următorii 3-4 ani.
Cătălin Cîrnu: Da, cred că ne dorim cu toții, poate vom ajunge chiar să exportăm carnea de porc. Mulțumim pentru discuția pe care am purtat-o și pentru ultimele informații.
Florin Barbu: Vă mulțumesc și eu.
Cătălin Cîrnu: Astăzi, la "Apel matinal" am stat de vorbă cu ministrul agriculturii și dezvoltări rurale, Florin Barbu.

Etichete : porci florin barbu
Meteorologii au prelungit avertizările de cod galben şi portocaliu de vânt
România 26 Decembrie 2024, 14:03

Meteorologii au prelungit avertizările de cod galben şi portocaliu de vânt

Rămâne în vigoare şi atenţionarea cod galben de viscol în zona Carpaţilor de Curbură.

Meteorologii au prelungit avertizările de cod galben şi portocaliu de vânt
150 de persoane s-au autoevacuat dintr-un club din Sighişoara, după izbucnirea unui incendiu
România 26 Decembrie 2024, 13:53

150 de persoane s-au autoevacuat dintr-un club din Sighişoara, după izbucnirea unui incendiu

Intervenţia rapidă a personalului localului şi evacuarea eficientă au contribuit la evitarea unor situaţii mai grave.

150 de persoane s-au autoevacuat dintr-un club din Sighişoara, după izbucnirea unui incendiu
Intrarea în Schengen îi ajută şi pe unii cetăţeni românii de la graniţă
România 26 Decembrie 2024, 13:49

Intrarea în Schengen îi ajută şi pe unii cetăţeni românii de la graniţă

Aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o oportunitate pentru muncitorii transfontalieri, în special pentru cei care...

Intrarea în Schengen îi ajută şi pe unii cetăţeni românii de la graniţă
București: 26 de autoturisme avariate de copaci doborâți de vânt
România 26 Decembrie 2024, 13:09

București: 26 de autoturisme avariate de copaci doborâți de vânt

Echipele de intervenţie au fost solicitate şi pentru îndepărtarea unor elemente de construcţie desprinse de rafalele puternice.

București: 26 de autoturisme avariate de copaci doborâți de vânt
Pentru  multe femei, „Crăciunul este o luptă cu frica şi tăcerea”
România 26 Decembrie 2024, 10:28

Pentru multe femei, „Crăciunul este o luptă cu frica şi tăcerea”

Cei care au nevoie de ajutor pot apela linia naţională pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice la numărul de...

Pentru multe femei, „Crăciunul este o luptă cu frica şi tăcerea”
Cod galben de inundaţii
România 25 Decembrie 2024, 17:00

Cod galben de inundaţii

Codul este valabil până joi la ora 12.00.

Cod galben de inundaţii
Rusia, atac masiv cu rachete balistice și drone asupra Ucrainei, în prima zi de Crăciun
România 25 Decembrie 2024, 14:05

Rusia, atac masiv cu rachete balistice și drone asupra Ucrainei, în prima zi de Crăciun

"Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru acest atac inuman", a spus Volodimir...

Rusia, atac masiv cu rachete balistice și drone asupra Ucrainei, în prima zi de Crăciun
6,6 milioane de cozonaci, scoși la vânzare
România 25 Decembrie 2024, 13:57

6,6 milioane de cozonaci, scoși la vânzare

Oferta autohtonă este cu aproximativ 3% mai mică față de anul trecut, în timp ce exportul în țările unde există comunități de...

6,6 milioane de cozonaci, scoși la vânzare