Ministerul Agriculturii are un plan bine determinat
La Bucureşti, ministrul agriculturii a prezentat bilanţul primei luni de mandat al României la preşedinţia Consiliului UE: a reuşit să închidă nouă dosare în domeniul agricol.
Articol de Florin Lepădatu, 19 Februarie 2019, 07:40
La Bucureşti, ministrul agriculturii a prezentat bilanţul primei luni de mandat al României la preşedinţia Consiliului UE: a reuşit să închidă nouă dosare în domeniul agricol, din cele 29.
Cele patru dosare care sunt în lucru vizează abordarea generală sau parţială pentru regulamentele pentru reforma Politicii Agricole Comune - PAC, regulamentul privind organizarea comună a pieţei PAC şi regulamentul privind fondul maritim şi de pescuit.
Dosarul PAC este dificil.
Abordarea acestei politici se schimbă radical.
Politica Agricolă Comună are trei paliere importante: planul strategic, finanţarea, gestionarea şi monitorizarea şi guvernanţa naţională şi modificarea Regulamentului 1308 legat de organizarea comună de piaţă.
În toate aceste domenii, România a reuşit să progreseze în negociere, considerabil, conform ministrului agriculturii.
Florentina Varga a urmărit conferinţa de presă: "Ministrul agriculturii, Petre Daea a subliniat că ministerul pe care îl coordonează este bine organizat pentru cele şase luni de mandat.
Pe lângă cei şase experţi trimişi la Bruxelles, Ministerul Agriculturii are un plan bine determinat, astfel că din cele 29 de dosare pe domeniul agricol, preluate de preşedinţia Austriei, nouă sunt închise de România.
Petre Daea: "Sunt 29 de dosare, din care 11 sunt dosare non-legislative şi pe care le-am stabilit, etapă cu etapă, unde vom ajunge, programându-ne ca să închidem şi comunicând la Bruxelles, în consonanţă cu experţii de la Consiliul Uniunii Europene, care dosare le putem închide.
Stabilim trei lucruri: în ce etapă se află dosarul pe care le îl preluăm de la preşedinţia austriacă, care sunt posibilităţile noastre de realizare şi ce termen putem prevede ca şi finalizare a dosarelui.
Am reuşit să realizăm, până la această dată, nouă dosare.
Şi dosare grele, care au presupus foarte multă muncă."
Conceptul Politicii Agricole Comune este o problemă extrem de importantă - a mai adăugat ministrul agriculturii - care are trei paliere importante: planul strategic, finanţarea, gestionarea, monitorizarea şi guvernanţa naţională, dar şi modificarea regulamentului legat de organizarea comună de piaţă.
Petre Daea: "Din 2021 încolo, se schimbă profund Politica Agricolă Comună, se schimbă ca şi concept, se schimbă ca şi instrumente, ca şi mecanisme.
Motiv pentru care, în paralel cu definirea acestui concept în Ministerul Agriculturii, prin ordin al ministrului, se lucrează la instrumentele necesare pentru a putea fi validate prin acte normative, în aşa fel încât din 2021 să putem răspunde la noile cerinţe ale PAC."
Petre Daea a prezentat presei raportul referitor la elaborarea unui plan european de gestionare a efectivelor de cormorani pentru minimalizarea impactului tot mai mare al acestora asupra efectivelor piscicole, raport care a avut susţinerea a 23 de state membre şi care prevede derogări de la măsurile de protecţie stricte.
Ministrul agriculturii a mai adăugat că la următorul consiliu de miniştri din luna martie va avea o întrevedere cu comisarul european pe probleme de mediu, privind problematica cormoranilor."