Minerii din Valea Jiului, "tot mai bolnavi"
Specialiştii au constatat că minerii din Valea Jiului sunt tot mai bolnavi. De la an la an numărul celor care sunt diagnosticaţi cu o boală profesională se dublează.
Articol de Ilie Pintea, 15 Ianuarie 2013, 10:29
Specialiştii au constatat că starea de sănătate a personalului din subteran se degradează de la un an la altul.
"Au crescut foarte mult bolile profesionale. Dacă se face o analiză în timp, afecţiunile cardiovasculare care au legătură cu stresul, nu stresul numai de la locul de muncă, cu stresul de acasă, dar, cumulat, ajungi la astfel de afecţiuni care conduc la decese şi la locul de muncă", a explicat Ileana Bodea, de la Inspectatoratul Teritorial de Muncă Hunedoara.
Anul trecut, cei 7.600 de angajaţi de la Compania Naţională a Huilei au cumulat peste 35.000 de zile de concediu medical, cele mai multe pentru afecţiuni legate de locul de muncă.
"Avem pe primul loc afecţiunile musculo-scheletare. Pe locul doi sunt accidentele, şi pe locul trei - aparatul respirator, afecţiunile aparatului respirator, datorită condiţiilor de muncă, microclimat nefavorabil, diferenţe de temperatură, curenţi de aer", a afirmat Gabriela Butariu, medic specialist în medicina muncii.
Condiţiile grele de muncă din subteran afectează starea de sănătate a minterilor, dar controalele efectuate în ultimii ani de angajator au constatat că mulţi dintre beneficiarii concediilor medicale nu erau cu adevărat bolnavi.
Cei care făceau rost de concediu medical câştigau mai bine decât cei care mergeau la muncă, pentru că erau plătiţi cu salariul integral, în timp ce salariul celor care intră în subteran depinde de producţia realizată.