Minerii de la Roşiuţa, îngrijorați că și-ar putea pierde locul de muncă
Asociaţia Bankwatch România a cerut în instanţă blocarea autorizaţiei de mediu şi suspendarea activităţii carierei Roşiuţa.
Articol de Titus Stoichiţoiu, Târgu Jiu, 23 Aprilie 2018, 12:50
Minerii de la cariera Roşiuţa din judeţul Gorj sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locurile de muncă.
Asociaţia Bankwatch România a cerut în instanţă blocarea autorizaţiei de mediu şi suspendarea activităţii carierei.
Agenţia pentru Protecţia Mediului susţine că autorizaţia a fost eliberată legal, în timp ce angajaţii Complexului Energetic Oltenia de la Roşiuţa spun că, dacă se va închide cariera, vor protesta la Bucureşti.
Reporter: Răzvan Stoichiţoiu - Asociaţia Bankwatch România a cerut în instanţă anularea autorizaţiei de mediu privind extinderea carierei Roşiuţa. Sindicaliştii spun că minerii sunt decişi să pornească pe jos către Bucureşti dacă autorităţile nu vor lua măsuri.
Nelu Stoichiţoiu, preşedintele Sindicatului Liber de la cariera Roşiuţa: Au venit cu argumente în sensul că afectăm zone protejate, gen Jiul, cu fauna şi flora, râul Motru, cât şi Parcul Domogled, care sunt la o distanţă destul de mare faţă de locul unde explotează această carieră, numită Roşiuţa.
Reporter: Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj susţine că acordul de mediu a fost eliberat legal, iar în zonă nu sunt arii protejate.
Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj: Agenţia prevede /.../ a respectat toţi paşii şi cred că va avea sorţi de izbândă în instanţă. În zona carierei Roşiuţa nu există arie protejată. Cea mai apropiată arie protejată este undeva la şapte kilometri, respectiv situl "Natura 2000" râul Gilort, care în primul rând este pe habitate acvatice, iar celelalte sunt la distanţe de peste zece kilometri. Deci nu este o arie protejată să fi fost necesar a dispune o evaluare în acest sens.
Reporter: Pe fond, instanţa a respins cererea Asociaţiei Bankwatch de a suspenda Codul de Mediu, următorul termen fiind miercuri, 25 aprilie.