Minerii de la Paroşeni s-au autoblocat în subteran
Peste 200 de mineri de la Paroşeni s-au autoblocat în subteran, nemulţumiţi de faptul că termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu mai preiau cărbunele extras.
Articol de Ilie Pintea, 18 Iulie 2013, 10:29
Cei peste 200 de mineri de la Exploatarea Minieră Paroşeni care trebuiau să termine schimbul 1 la ora 12 s-au autoblocat în subteran, nemulţumiţi de faptul că termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu mai preiau cărbunele extras de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului.
Potrivit unei declarații de ultimă oră a liderilor de sindicat, și minerii care au intrat în schimbul 2 la Petrila și Uricani, aflați în aceeași situație, s-au alăturat protestului.
Președintele sindicatului Huila, Laszlo Domokos, a declarat că minerii vor ieși din subteran doar dacă vor primi asigurări certe, în forma unui contract scris, că huila produsă la mina Paroşeni va fi preluată ritmic de Complexul Energetic.
Potrivit liderului sindical, abatajul de extracţie a cărbunelui de la mina Paroşeni a fost oprit de miercuri, iar minerii execută doar lucrări de asigurare a perimetrelor din subteran, necesare pentru siguranţa exploatării.
Decizia de sistare a producției a fost luată după ce termocentralele din Hunedoara au încetat să mai preia cărbunele de la Paroşeni, iar depozitul de 1.800 de tone al exploatării de huilă Paroşeni s-a umplut cu producţia realizată de luni până miercuri.
Într-o situație asemănătoare se află și mina Uricani, unde cărbunele este depozitat în curte, deși există pericolul autoaprinderii, iar la mina Petrila silozul de 9000 de tone este aproape plin.
Minerii de la exploatările care vor fi închise au cerut garanții ferme că vor avea de lucru și în continuare, conform programului de închidere, și nu mai vor să fie trimiși obligatoriu în concediu, așa cum s-a întâmplat deja.
În prezent, fondul de salarii se asigură din producţia vândută şi din subvenţia primită pe gigacaloria de cărbune livrat termocentralelor, așa că dacă nu au cui vinde cărbunele, minerii nu mai au salarii.
Situaţia poate fi deblocată doar printr-o decizie a conducerii Complexului Energetic Hunedoara, cu care Petre Drăgoescu, directorul de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, poartă negocieri de azi dimineață.
Minerii de la Paroșeni sunt hotărâți să continue protestul până la obținerea unei decizii favorabile și vor garanții ferme cu privire la contractarea producției, pentru că le sunt puse în pericol locurile de muncă.
Minerii ameninţau încă de dimineaţă
Peste 200 de mineri de la Paroşeni ameninţau, joi dimineaţă, că se blochează în subteran la sfarşitul schimbului dacă nu se face nimic pentru a li se da de lucru.
De ieri, minerii fac lucrări de întreţinere pentru că nu mai au comenzi.
Toate cele trei mine care se vor închide în Valea Jiului au aceeaşi problemă cu huila pe care o extrag fără să fie cumpărată de către termocentralele din judeţ, care folosesc mai puţin cărbune, pentru că a scăzut consumul de energie la nivel naţional, aşa că şi-au diminuat producţia.
În aceste condiţii, minele Paroşeni, Petrila şi Uricani au lucrat pe stoc în ultima săptămână, dar nu mai au unde depozita cărbunele, care are nevoie de condiţii speciale ca să nu se autoaprindă.
Conducerea Societăţii Naţionale pentru Închideri Mine, care administrează cele trei unităţi, se alfă la Paroşeni pentru a încerca să evite începerea unui protest.
Dacă directorul Petre Drăgoescu nu va obţine o nouă comandă pentru cărbune de la termocentrala Mintia, minerii vor fi trimişi obligatoriu în concediu, aşa cum s-a mai întâmplat în ultimele săptămâni, iar în subteran nu se vor mai face decât lucrări de întreţinere.