Minele marine în derivă, o amenințare pentru navele comerciale de la Marea Neagră
Libera circulație pe Marea Neagră și amenințările cu care se confruntă navele comerciale au fost teme de analiză în cadrul unui forum de securitate și apărare organizat de New Strategy Center la București.
Articol de Cătălin Purcaru, 24 Mai 2024, 20:07
Din cauza conflictului militar în Ucraina, minele marine aflate în derivă reprezintă o amenințare pentru navele comerciale care traversează zilnic Marea Neagră, a explicat șeful Forțelor Navale Române, viceamiral Mihai Panait. El a subliniat importanța grupului operativ pentru combaterea minelor marine, inițiativă a celor aliați riverani România, Turcia și Bulgaria.
Mihai Panait: Pentru întărirea cooperării, în prezent, Fregata "Regina Maria" și un detașament pentru forțe speciale participă în Marea Mediterană sub pavilion al Uniunii Europene la o operațiune, iar din al doilea semestru Fregata "Regele Ferdinand" va fi sub pavilion NATO la misiunea "Sea Guardian".
Anexarea Crimeei de către Federația Rusă a fost elementul cheie pentru a obține dominație la Marea Neagră, a afirmat amiralul ucrainean în retragere, Ihor Kabanenko.
Ihor Kabanenko: Lupta pentru controlul maritim prin mijloace asimetrice a devenit ținta armatei ucrainene pe mare. Această abordare s-a dovedit eficientă din punct de vedere al cheltuielilor, protejând coasta ucraineană. Aceste operațiuni simetrice maritime au rupt blocada rusă și au permis Ucrainei să se deplaseze către sud, aducând pierderi mari asupra forțelor navale ruse.
Cea de-a opta ediție a forumului "Black Sea and Balkans Security Forum" a fost dedicată problemelor de apărare, securitate și relațiilor internaționale în regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor în contextul conflictului militar din Ucraina.