Minele de cărbune de la Zăghid ar putea fi redeschise
Ministerul economiei analizează posibilitatea redeschiderii mai multor mine de cărbune din judeţul Sălaj, după ce s-a descoperit că în subteran se află zăcăminte importante de combustibil solid.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 12 Aprilie 2012, 15:45
Tema relansării mineritului în România, intens abordată în ultima vreme de politicieni, i-a făcut pe unii români să se gândească la posibila reactivare a unor perimetre miniere, închise ca nerentabile.
Preşedintele Traian Băsescu a făcut în ultima perioadă apeluri repetate la reluarea unor activităţi în minerit ca modalitate de a aduce bani la buget şi de a crea locuri de muncă.
La sfârşitul lunii trecute, ministrul economiei enumera în Maramureş câteva perimetre cu potenţial, însă atrăgea atenţia că acest lucru se poate face doar cu schimbarea legislaţiei în domeniu.
Şeful Direcţiei de resurse minerale din minister spune că, dacă proiectul noii legi a mineritului este votat de parlament, următorul pas va fi întocmirea unei liste la nivel naţional cu perimetre miniere pentru care se va analiza oportunitatea reactivării şi apoi se va încerca cesionarea lor către investitori privaţi.
Însă după ce a fost adoptat de Senat, proiectul legislativ n-a ajuns la votul decisiv al deputaţilor, deşi a intrat în Cameră încă de la sfârşitul lui 2009.
Unul dintre iniţiatori, senatorul PSD Toni Greblă, spune că întârzierea ar fi cauzată de neînţelegeri în cadrul coaliţiei la putere, care însă ar avea şanse să se rezolve până săptămâna viitoare.
"Înfiinţarea de noi locuri de muncă şi dezvoltarea zonei" în judeţul Sălaj
În aşteptarea unui cadru legal care să permită reluarea mineritului în zone cu tradiţie, şi sălăjenii speră să poată redeschide minele de cărbune de la Zăghid.
Ministerul economiei analizează posibilitatea redeschiderii mai multor mine de cărbune din judeţul Sălaj, după ce specialişti în domeniu au constatat cu ani în urmă că în subteran se află zăcăminte importante de combustibil solid.
Potrivit oficialilor ministerului, o astfel de evaluare a început deja în judeţul Maramureş şi va continua în judeţul Sălaj pentru analizarea oportunităţii redeschiderii minelor subterane de cărbune Zăghid 1 şi Zăghid 2, aflate pe teritoriul comunei Hida.
Cele două mine au fost închise cu mai bine de două decenii în urmă, odată cu închiderea şi a celorlalte exploataţii subterane de cărbune.
Localnicii vor ca minele să fie redeschise, în speranţa înfiinţării de locuri de muncă şi dezvoltării zonei.
Minele subterane de cărbune din Sălaj au fost închise cu mai bine de un deceniu în urmă, lăsând aproape 5.000 de persoane fără loc de muncă.
Foştii mineri au plecat la muncă în străinătate sau s-au pensionat.
Din cei aproape 5.000 de sălăjeni care munceau în mine au mai rămas doar cinci, singura societate minieră din Sălaj extrăgând cărbune doar din mine de suprafaţă, prin intermediul unor societăţi de profil.