Militar român rănit în Afganistan, din nou la datorie
Militarul Florinel Enache, supravieţuitor al unui atac în Afganistan, ar putea fi reangajat în structurile militare ale României.
Articol de Mădălina Verman, 10 Aprilie 2014, 14:38
Militarul Florinel Enache, supravieţuitor al unui atac petrecut în 2012 în Afganistan, ar putea fi reangajat în structurile militare ale României, deşi în urma rănilor suferite a rămas fără o mână şi fără ambele picioare.
Florinel Enache, membru al Brigăzii 282 din Focşani, judeţul Vrancea, s-a întors în ţară în luna mai a anului trecut, după ce a fost tratat timp de un an la un spital din SUA, perioadă în care a fost vizitat de preşedintele Barack Obama.
Comandantul Diviziei 2 Infanterie "Getica", generalul de brigadă Lucian Foca, spune că militarul care, în 2012, a fost grav rănit în teatrul de operaţii din Afganistan, după ce un dispozitiv improvizat a explodat sub el, s-a recuperat miraculos.
Atunci, plutonierul din Gura Caliţei, judeţul Vrancea, a rămas fără picioare şi mâna stângă.
Timp de un an şi jumătate a urmat calea recuperării, inclusiv în spitale din SUA.
"Să vedeţi ce înseamnă voinţa unui om de a supravieţui, să vedeţi câtă tărie şi forţă poate să existe într-un militar, atunci când, deşi rănit grav, el şi-a revenit miraculos şi împreună cu familia, împreună cu ceilalţi militari unde a activat a reuşit să îşi refacă psihicul şi, sigur, cu ajutorul medicilor şi partea fizică, biologică, în aşa fel încât, acum, el este la nişte evaluări pe care le va face la Spitalul Militar Central şi, dacă echipa medicală îşi va da avizul şi cred că nu există nici un motiv să nu şi-l dea, el va fi, din nou, angajat şi va lucra într-o unitate militară din Focşani", spune Lucian Foca.
Muncă de birou în unitate militară
Militarul Florinel Enache va avea muncă de birou şi va fi un model pentru camarazii săi, afirmă în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi generalul Lucian Foca.
"El va lucra acolo alături de colegii lui, bineînţeles în nişte condiţii speciale, pe care noi o să i le creăm, dar cu o singură mână pe care o mai are, cu o minte lucidă şi limpede, el va munci acolo şi vă promit că va face performanţă.
"Avem nevoie de el acolo ca un model şi el are nevoie de noi ca suport moral, psihic, ca el să vadă că s-a integrat în acelaşi loc de muncă, pentru că dorinţa lui cea mai mare a fost să muncească, ca militar, într-o unitate militară, şi noi îi vom îndeplini această dorinţă", spune Lucian Foca.