Mii de persoane sunt pe liste de aşteptare pentru un transplant
Peste 200 de vieţi au fost salvate în cursul anului trecut cu ajutorul transplantului de organe în România. La Târgu Mureş a debutat o campanie de susținere a donării de organe.
Articol de Radiojurnal, 27 Iulie 2022, 22:53
Peste 200 de vieţi au fost salvate în cursul anului trecut cu ajutorul transplantului de organe în România.
Au fost 76 de persoane care au donat şi s-au făcut prelevări de la 47 de pacienţi în moarte cerebrală. La nivel naţional, sunt însă mii de persoane pe liste de aşteptare pentru a primi un organ, iar principalele probleme sunt numărul redus de donatori, dar şi de spitale cu activitate de identificare şi declarare de donatori.
Asociaţia Transplantaţilor din România a reluat în acest an campania de susţinere a donării de organe, care a debutat azi la Târgu Mureş. După cum a transmis corespondenta RRA, Marcela German, la eveniment au fost prezentate informaţii legate de activitatea de transplant, iar între participanţi au fost şi oameni care au povestit despre experienţa lor ca donatori. O doamnă a spus că a donat nepoţelului ei, care a avut extirpaţi ambii rinchi, și că şi ea, şi nepoţelul, sunt bine.
Marcela German: Dezinformarea, teama de traficul de organe, prejudecăţile sociale şi religioase sunt principalele motive pentru care familiile pacienţilor refuză donarea, spune Gheorghe Tache de la Asociaţia Transplantaţilor din România.
Gheorghe Tache: Ne dorim ca oamenii să înţeleagă de la noi, cei care am primit un organ salvator, ce înseamnă a dărui viaţă. La început am întâmpinat fel de fel de refuzuri. Când auzeau de donări de organe, îşi imaginau cu totul altceva. Nu avem trafic de organe la nivel naţional. Din totalul acţiunilor, 75-80% oamenii sunt de acord cu donarea. Pe listele de aşteptare în prezent sunt 5.000 de pacienţi, 3500 sunt pe linie de transplant renal. Până acum, Agenţia Naţională de Transplant a afirmat că au putut să preleveze de la 50 de pacienţi.
Marcela German: Acţiunea de conştientizare de la Târgu Mureş a mai cuprins o slujbă de comemorare a donatorilor şi întâlnire cu cetăţeni interesaţi să ştie adevărul despre transplanturi.