Mii de oameni au protestat împotriva proiectului Roşia Montană
Oamenii au plecat din centrul capitalei spre Palatul Cotroceni. S-au îndreptat spre campusul studenţesc Grozăveşti, blocând circulaţia. Proteste au fost şi în Cluj şi Constanţa.
Articol de Radiojurnal, 04 Noiembrie 2013, 11:12
Câteva mii de oameni au protestat duminică seară la Bucureşti faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi exploatarea gazelor de şist.
Protestatarii au plecat din centrul capitalei, de la Universitate, au trecut pe la Palatul Cotroceni, dar şi prin campusul studenţesc Grozăveşti, blocând circulaţia rutieră.
Unul dintre protestatari a fost ridicat de forţele de ordine, după ce a venit în Piaţa Unirii, cu o torţă.
Alte incidente nu s-au înregistrat pe tot parcursul marşului, transmite reporterul Radio România, Alis Georgescu.
Protestatarii au venit cu celebrele sticluţe umplute cu pietricele, dar şi cu pancarte pe care era scris "Vrem cultură, nu cianură", dar şi "Uniţi salvăm Roşia Montană".
Pe tot parcursul marşului nu s-au înregistrat alte incidente, însă protestatarii s-au cam jucat şi au încercat să fenteze forţele de ordine.
Forţele de ordine opreau circulaţia pe un sens de mers, iar ei treceau pe celălalt sens de mers, într-un mod imprevizibil.
Din Regie, manifestanţii au mers spre Palatul Parlamentului şi au venit către Piaţa Unirii, pe lângă fântâni.
La protest au fost şi mame venite cu copii mici în cărucioare.
Pe tot parcursul marşului au fost foarte multe persoane care s-au declarat nemulţumite de mişcarea de stradă, pentru că a fost blocat atât traficul rutier, cât şi cel pietonal.
Proteste la Cluj şi Constanţa
Şi la Cluj Napoca, 300 de persoane au protestat faţă de proiectul minier Roşia Montană.
Ei au aprins lumânări în memoria celor 89 de oameni care au murit în 1971, după ce un dig de la Certej s-a rupt, provocând alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere din localitate.
La Constanţa, 200 de oameni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de proiectul din Munţii Apuseni, dar şi faţă de exploatarea gazelor de şist, mai cu seamă că una din zonele vizate pentru explorare este Dobrogea.
Protestarii sunt de părere că proiectul va fi un dezastru ecologic, după cum transmite corespondentul Radio România, Mona Constantinescu.
"Am venit ca să aducem mai multă conştiinţă printre oameni asupra acestui proiect, care o să fie un dezastru ecologic, Roşia Montană, gazele de şist, mai ales aici, în Dobrogea, şi aş vrea ca oamenii să fie informaţi ca să poată să ia o hotărâre în consecinţă din conştiinţă, nu din dezinformare. Ştim foarte bine cianurile ce efect au şi dacă tot se pune în discuţie o exploatare raţională, cred că ar putea s-o facă statul român şi fără riscul de a afecta mediul".
Oamenii sunt de părere că românii trebuie să iasă în stradă, "să arate că au un pic de spirit civic şi că e bine să se gândească la ţara lor".