Mii de mineri în grevă pentru a treia zi consecutiv
Minerii din Valea Jiului au protestat pentru a treia zi la rând faţă de condiţiile de lucru precum si faţă de neonorarea indexării salariale stabilită anterior. Timp de câteva zeci de minute, traficul pe DN 66 a fost blocat.
Articol de Ilie Pintea, 07 Martie 2012, 15:34
Evoluţia protestului început luni depinde în totalitate de rezultatul negocierilor pe care chiar la această oră liderii minerilor le poartă la ministerul economiei cu cei în măsură să dea o soluţie în cazul revendicărilor pe care aceştia le au.
Sindicaliştii spun că sunt deschişi dialogului, dar nu acceptă poziţia ministerului economiei, care nu recunoaşte protocolul semnat luna trecută, şi sunt decişi să acţioneze în instanţă Compania Naţională a Huilei pentru a-şi recupera drepturile.
Ei nu vor decât indexarea sporului de pericol pentru munca în subteran cu 100 de lei, iar acest lucru nu constituie majorare salarială, ci respectarea legii, potrivit unui act normativ care prevede cuantumul acestui spor la valoarea salariului minim pe economie.
Înaintea orei 15, protestatarii au părăsit curtea Companiei Naţionale a Huilei, iar joi dimineaţă, la schimbul 1, minerii vor afla ce au reuşit să rezolve liderii trimişi la Bucureşti.
Dacă rezultatul nu va fi unul favorabil, ortacii iau în calcul mai multe forme de protest, printre care şi blocarea în subteran, dar preşedintele sindicatului Muntele, Petru Nica, declara că deplasarea la Bucureşti, cerută insistent miercuri de o parte a minerilor, nu este o soluţie, şi că mizează în continuare pe dialog.
Președintele Sindicatului Muntele, Petru Nica, a precizat că minerii se vor întoarce în fața Companiei sau se vor bloca în subteran, dar a exclus deplasarea la București, cerută insistent de mai mulți mineri încă de ieri.
Câteva mii de mineri de la şapte exploatări din Valea Jiului au protestat, pentru a treia zi la rând, nemulţumiţi de condiţiile de lucru, dar şi de faptul că înţelegerile cu autorităţile nu ar fi respectate.
De dimineaţă, protestatarii au mărşăluit pe străzile din Petroşani, apoi s-au regrupat în curtea Companiei Naţionale a Huilei, unde numărul lor ar fi ajuns la trei mii.
Minerii au avut în intenţie o deplasare la Bucureşti când s-au pornit îndreptat spre ieşirea din Petroşani spre Defileul Jiului însă forţele de ordine au încercat să-i oprească.
Minerii spun că această problemă pe care ei o revendică este tergiversată, este vorba despre indexarea sporului de pericol pentru munca în subteran, cu 100 de lei, potrivit unui act normativ care reglementează cuantumul acestui spor la valoarea salariului minim pe economie, dar şi ultima negociere de salariu semnată luna trecută, care nu este luată în calcul de către ministerul economiei.