Mii de hectare de teren agricol, inundate
UPDATE: Accesul maşinilor în localitatea Lopătari din judeţul Buzău este, în continuare, imposibil, din cauza revărsării pârâului Slănic, transmite corespondentul RRA.
Articol de Costi Dumăscu, 05 Aprilie 2013, 07:39
Comandamentul pentru situaţii de urgenţă se reuneşte de la ora 13.30, la Palatul Victoria, pentru discuţii pe tema inundaţiilor.
Accesul maşinilor în localitatea Lopătari din judeţul Buzău este, în continuare, imposibil, din cauza revărsării pârâului Slănic, în urma căreia o porţiune din singurul drum de acces în comună a fost distrusă.
Totuşi, aprovizionarea cu alimente de bază a celor 1.400 de locuitori şi eventualele situaţii de urgenţă pot fi rezolvate cu camioane militare grele, a transmis corespondentul Radio România Actualităţi, Cristina Moise.
Consiliul Local al comunei Nereju din judeţul Vrancea se întruneşte pentru a cere prefecturii declararea stării de alertă în zonă.
Prăbuşirea unui drum judeţean a izolat un sat în care trăiesc 200 de familii.
Potrivit corespondentului RRA, Cristina Moise, la ora 14.00, la Nereju va fi prezent şi secretarul de stat Cătălin Chiperu din MAI.
Zeci de case şi gospodării şi mii de hectare de teren agricol sunt inundate în mai multe judeţe ale ţării, din cauza ploilor din ultimele zile.
Pericolul persistă pe râul Jiu, în Dolj, unde hidrologii menţin codul roşu până vineri după-amiază, la ora 16.00.
Sub atenţionare "cod portocaliu" de inundaţii rămân cinci judeţe; alte 21 se află sub "cod galben".
Apele au produs cele mai mari pagube la Răcari, în apropierea oraşului Filiaşi din judeţul Dolj, la confluenţa Jiului cu Motru.
La fel s-a întâmplat în alte sate din judeţele Buzău şi Bistriţa, Vâlcea şi Gorj, Vrancea şi Hunedoara.
Unele au rămas chiar izolate, din cauza ruperii drumurilor şi podeţelor.
Foto: Valea Zabalei din judeţul Vrancea. Sursa: Cristina Moise.(click pe poze pentru mărire)
Nu au fost victime şi nici nu s-a trecut la evacuarea populaţiei, dar oamenii de la inspectoratele de urgenţă au avut serios de lucru pentru limitarea efectelor inundaţiilor.
S-a scos apa din case şi gospodării cu motopompe, s-au ridicat diguri din saci cu nisip. Armata şi jandarmeria anunţă că sunt pregătite să vină în ajutor.
Vicepremierul Liviu Dragnea le-a cerut prefecţilor din judeţele cu probleme să nu omită niciun amănunt în organizarea intervenţiei.
"Vreau să aveţi forţe în rezerve care să fie pregătite: atât forţe umane, cât şi mijloace de intervenţie. Acolo unde aveţi familii izolate, grupuri de case izolate, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi, trebuie să evaluaţi care este necesarul de alimente, de apă, de medicamente sau, mă rog, alte materiale", a declarat vicepremierul.
Defrişările necontrolate, "accentuează inundaţiile"
Cât despre cauzele pentru care în unele zone, aproape în fiecare an apele se revarsă, nu numai natura este de vină.
Omul a tăiat pădurea şi nimic nu mai stă în calea viiturilor atunci când plouă mai mult, spunea minstrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, joi, într-una dintre localităţile afectate din Dolj.
"Foarte multe dintre relele care ni se întâmplă sunt din cauza defrişărilor necontrolate, cursurile de apă sunt colmatate din cauza aluviunilor care vin peste dealurile dezvelite şi trebuie să luăm măsuri aspre împotriva celor care taie pădurea şi care provoacă, până la urmă, prin acţiunile lor, aceste fenomene", a spus Lucia Varga.
În vreme ce codurile de inundaţii aflate în vigoare pe râurile din ţară expiră după-amiază la ora 16:00, problemele pot continua pe Dunăre.
Este posibil ca hidrologii să instituie astăzi sau mâine cod portocaliu de la Calafat la Zimnicea, din cauza creşterii debitului fluviului.