Mii de copii din Botoşani suferă de anemie şi rahitism
Lipsa fierului este cea mai gravă deficienţă depistată de specialişti la 80% dintre minorii sub 2 ani, care sunt din această cauză predispuşi la infecţii şi probleme de învăţare.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 15 Noiembrie 2013, 14:30
Majoritatea copiilor din România sunt lipsiţi de o alimentaţie sănătoasă încă din primele zile de viaţă, arată rezultatele unor studii recente.
Din cauza alimentaţiei deficitare şi nesănătoase, în judeţul Botoşani mii de copii suferă de anemie şi rahitism.
Lipsa fierului este cea mai gravă deficienţă depistată de specialişti la 80% dintre minorii sub 2 ani, care sunt din această cauză predispuşi la infecţii şi probleme de învăţare.
Trei sferturi dintre pacienţii internaţi în ultima lună la spitalul de pediatrie sunt anemici.
În judeţul Botoşani sunt, însă, peste 2.500 de copii diagnosticaţi cu anemie, rahitism, cei mai mulţi din mediul rural.
Ce înseamnă o alimentaţie corectă pentru copil? Mâncarea sănătoasă, gătită pe cât posibil în casă, fructe, legume, cura de calciu şi magneziu, conform schemei date de medic.
Din meniul copiilor, nu trebuie să lipsească alimentele de bază precum legumele, fructele şi, bineînţeles şi carnea.
Însă, nu toate mamele ştiu sau au cu ce să ofere copiilor o hrană sănătoasă şi nu toate apelează la sfatul medicului atunci când e vorba de meniul celor mici.
Consecinţele alimentaţiei dezechilibrate nutriţional sunt dezastruoase.
Mii de copii au carenţe de fier, calciu, vitamine şi minerale
Direcţia de sănătate publică Botoşani are în evidenţă peste 2.500 de copii care suferă de anemii severe şi rahitism, boli care afectează muşchii şi sistemul imunitar.
"Anemiile au crescut ca incidenţă extraordinar de mult, în jur de 8-10% din copiii până la vârsta de un an jumate, doi, au anemie carenţială" a declarat medicul pediatru Aurel Tinca.
Anemia şi rahitismul sunt considerate şi boli ale sărăciei datorită acestor practici nesănătoase şi a lipsei de educaţie a tinerelor mame, mai ales a celor din mediul rural.
"Ar trebui părinţii să înveţe să respecte dorinţele nutriţionale ale copilului, şi energetice, şi nu invers. Copilul ştie perfect ce trebuie să mănânce, cât îi trebuie să mănânce" a precizat Aurel Tinca.
Cifrele sunt îngrijorătoare, având în vedere că dezvoltarea ulterioară a copiilor depinde de alimentaţia pe care o primesc în primii cinci ani de viaţă.
"Alimentaţia unui copil trebuie să fie diversificată, să cuprindă alimente din toate grupele principale" susţine medicul specialist Cornel Sarada.
Studiile recente arată că majoritatea copiilor din ţara noastră sunt privaţi de o alimentaţie sănătoasă încă din primele zile de viaţă.