Mihail Boldea, fără imunitate parlamentară
Plenul Camerei Deputaţilor a avizat cererea de percheziţie domiciliară, reţinere şi arestare a deputatului Mihail Boldea. Deputatul este cercetat penal de către DIICOT pentru înşelăciuni imobiliare.
Articol de Ionuţ Dragu, 20 Martie 2012, 15:02
Cu 147 de voturi pentru şi 17 voturi împotrivă, plenul Camerei Deputaţilor a dat aviz favorabil solicitării ministrului justiţiei de ridicare a imunităţii deputatului, astfel încât acesta să poată fi reţinut, dacă este cazul, de către procurorii.
Anunţul privind votul exprimat de către deputaţi a fost făcut de către vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean.
Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, prin vot secret, cererea de percheziţie domiciliară, reţinere şi arestare a deputatului Mihail Boldea.
Anterior şi comisia juridică a Camerei Deputaţilor dăduse un vot favorabil acestei solicitări.
Preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda, a spus că "a fost luată în discuţie cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privindu-l pe domnul deputat Mihail Boldea, solicitându-se, practic, încuviinţarea reţinerii domniei sale, a percheziţiei domiciliare şi a arestării acestuia".
Daniel Buda a precizat că "potrivit listei de prezenţă, aceasta a fost semnată de către 17 parlamentari".
"Prin urmare, au fost îndeplinite condiţiile de cvorum prevăzute de regulament.
"Din cei care au fost prezenţi, 11 colegi s-au pronunţat pentru încuviinţarea percheziţiei, tot 11 voturi au fost pentru încuviinţarea arestării şi 10 voturi au fost pentru reţinere şi un vot împotriva reţinerii", a mai spus preşedintele comisiei Camerei Deputaţilor.
Deputatul este cercetat penal pentru înşelăciuni imobiliare
Potrivit articolului 72 din Constituţie, deputaţii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu opiniile politice, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei Deputaţilor.
Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar competenţa de judecată aparţine Curţii Supreme.
Procurorii DIICOT de la Serviciul Teritorial Galaţi au solicitat procurorului general al României, Codruţa Kovesi, să facă demersurile necesare pentru obţinerea avizului în vederea formulării cererii de percheziţie domiciliară, reţinere şi arestare a deputatului Mihail Boldea.
Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că cererea de reţinere, arestare sau percheziţie se adresează preşedintelui Camerei Deputaţilor de către ministrul justiţiei.
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a transmis luni ministrului justiţiei solicitarea procurorilor DIICOT de ridicare a imunităţii deputatului independent Mihail Boldea, cercetat penal pentru înşelăciuni imobiliare.
DIICOT susţine că Mihail Boldea face parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit din 22 de persoane, alături de un avocat din Baroul Galaţi şi un fost arbitru de la Curtea de Arbitraj Galaţi, care se ocupau cu înşelăciuni în domeniul imobiliar.