Mieii, salvaţi de Paştele timpuriu
Din cauză că sărbătorile pascale vin în acest an prea devreme, crescătorii de oi nu vor avea timp să îşi scoată la vânzare producţia de miei.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 19 Martie 2010, 12:56
Carnea de miel este mai puţină şi mai scumpă pe masa de Paşte din acest an.
Din cauză că sărbătorile pascale vin în acest an prea devreme, crescătorii de oi nu vor avea timp să îşi scoată la vânzare producţia de miei din acest an.
În aceste condiţii, carnea de miel ar putea veni din import.
Pentru crescătorii de oi din Botoşani sărbătorile pascale nu vor aduce venituri ca în alţi ani.
Mieii de anul acesta nu ar putea să ia în greutate ca să poată fi vânduţi. Crescătorii de oi susţin că, în acest an, vânzările de carne de miel vor scădea cu 75% faţă de anul trecut, deoarece mieii nu vor depăşi, mulţi dintre ei, greutatea de 6-7 kilograme în carcasă.
"Mieii sunt mici, şi datorită faptului că pe piaţă vor fi mai puţini miei cu greutatea optimă pentru consum, şi preţurile vor fi ridicate. Marea noastră problemă este că nu prea vom avea miei de Paşte " spune Ionica Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Oi Botoşani.
Unii ţărani au luat-o mai devreme şi au scos deja la vânzare miei de câteva kilograme, pentru că, spun ei, mielul care are cel puţin 5 kilograme este cel mai bun, el hrănindu-se numai cu laptele de la oaie.
"Când trece de această greutate, începe să mănânce grăunţe şi carnea nu mai este dulce", spune un crescător de oi.
În acest an, preţul cărnii de miel va depăşi 20 de lei kilogramul, un preţ cu 10% mai mare faţă de cel practicat în 2009.
Inspectorii sanitari- veterinari au anunţat că au luat deja primele măsuri pentru ca piaţa de miei să fie în regulă.
Medicii veterinari recomandă populaţiei să cumpere carne de miel doar din locuri autorizate, pentru a nu fi înşelaţi.