Microcip care revoluționează neurologia
Doctorul Ioan Opriș face parte din echipa de cercetători americani care vor să revoluţioneze neurologia.
Articol de Marilena Frâncu, 21 Aprilie 2015, 14:10
Bolnavii care au suferit accidente cerebrale sau au schizofrenie vor avea o şansă de vindecare cu ajutorul unui microcip menit să îmbunătăţească activitatea cerebrală.
La crearea dispozitivului a contribuit cercetătorul român dr.Ioan Opriş de la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord.
Obiectivul cercetari este dezvoltarea unei proteze neuronale de tip microcip pentru restaurarea abilităţii de a decide acţiuniile viitoare ale pacientului.
AUDIO: interviu în exclusivitate Radio Romania cu dr.Ioan Opris
“Acest microcip constă într-o matrice de electrozi şi-această matrice de electrozi este cuplată la un sistem electronic, matematic, care colectează input-ul activităţii neuronale, procesează această informaţie, analizează interacţiile dintre neuroni şi pe baza analizei neuronale se precize care va fi configuraţia de stimuli care este transmisă mai departe în circuit. (…) Dacă, spre exemplu, este vorba de un pacient care a avut accident vascular cerebral, atunci sigur că acest cip va permite conectarea microcircuitelor care au fost defecte. Este vorba de funcţionalitate diferită. Pe de altă parte, în cazul în care noi putem să operăm neinvaziv, vom încerca să operăm neinvaziv, dar nu se poate în toate cazurile.”
Rezultatele experimentale efectuate pe primate demostrează îmbunătăţirea performanţei în decizie prin scăderea numărului de erori în selectarea imaginii corecte cu 10-15%. Aceste rezultate au implicaţii majore pentru microcipurile wireless la pacienţi cu un spectru larg de disfunctionalitate cognitivă, precum schizofrenie, autismul sau demenţă.
În cadrul emisiunii “La dispozitia dumneavoastră” din această seară, se va difuza un interviu în exclusivitate Radio Romania cu dr.Ioan Opris.