Meseria de lutier va fi introdusă oficial în învăţământul din România
Articol de Marcela German, 17 Iunie 2020, 14:13
Meseria de lutier va fi introdusă oficial în învăţământul din România.
Standardul de pregătire profesională pentru această calificare de meşteşugar în construirea şi repararea vioirilor a fost publicat în Monitorul Oficial.
Astfel, meseria de lutier va putea fi regăsită în învăţământul profesional, inclusiv în cel dual.
Este o veste foarte bună pentru locuitorii din Mureş, unde fabricile de viori din Reghin cer de ani de zile ca şcolile să pregătească lutieri.
De 20 de ani, lutierul Vasile Gliga face demersuri pentru introducerea acestei calificări în şcoli. S-a ratat şi o finanţare europeană, din cauză că meseria nu era în nomenclator până acum nouă ani.
Vasile Gliga: Şi - iată! - după câţiva ani, mă bucur că copiii putem să-i îndrumăm, să înveţe să construiască viori. Oarecum forţa de muncă oricum e îmbătrânită. Sunt mulţi oameni care în următorii ani ies la pensie.
Reporter: Inginerul Nicolae Bâzgan, care conduce cea mai mare fabrică de instrumente muzicale din lemn condamnă şi el desfiinţarea şcolilor profesionale.
Nicolae Bâzgan: Şi înainte de '89 au fost în Reghin clase care au specializat ucenici în construcţie şi reparaţii de instrumente muzicale din lemn. În momentul de faţă ducem o lipsă acută de meseriaşi. O parte din munca fizică se poate mecaniza, dar partea artistică nu poate fi făcută de maşini.
Vasile Gliga: Cred că ar fi util pentru un tânăr să cunoască ce calităţi trebuie să aibă lemnul brut, modul de debitare, de uscare, numai după aceea să înceapă să înveţe fază cu fază. E o meserie atât de frumoasă şi de uşor de învăţat, doar să-ţi doreşti.
Reporter: Dacă va fi cerere din partea elevilor, la toamnă inspectoratul şcolar este pregătit să înfiinţeze prima clasă de lutieri la Colegiul Silvic din Gurghiu cu practică la Fabrica de Viori din Reghin.
(PH)