Mesajul ministrului Gabriel Leş de Ziua Drapelului Naţional
26 Iunie 2019, 13:26
Se împlinesc, astăzi, 171 de ani de la declararea oficială a tricolorului românesc ca drapel naţional, prilej cu care, în calitate de cetăţean al României şi de ministru al apărării naţionale, îmi exprim deplinul respect faţă de culorile-simbol ale poporului român și întreaga recunoștință față de toți cei care, cu eroism, curaj și iubire de patrie, și-au sacrificat viața luptând sub faldurile drapelelor de luptă ale armatei române.
Tricolorul, care exprimă prin sine tot ce înseamnă ţară, neam, trecut şi viitor, a fost purtat spre redute de bravii luptători de la 1877-1878 şi arborat pe metereze, să vestească lumii că Ţara Românilor există şi este liberă şi stăpână pe destinele ei. De atunci, Drapelul a fost martor la toate momentele importante din istoria noastră - înfăptuirea marii Uniri, din 1918, care a însemnat desăvârşirea unităţii politice a naţiunii române, participarea românilor în Primul şi Al Doilea Război Mondial, Revoluţia din decembrie 1989.
Pentru militari, drapelul are o semnificaţie cu totul aparte. În acest sens au rămas memorabile cuvintele rostite, în anul 1863, în faţa ostaşilor români, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul decernării primelor drapele de luptă ale armatei: “Steagul e România ! Acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudoarea muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii noştri !… Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României”.
Şi astăzi, ostaşii îl poartă cu firească mândrie pe însemnele şi uniformele lor şi pe tehnica de luptă. Ei l-au făcut cunoscut în întreaga lume acolo unde armata a fost și este prezentă în misiuni și exerciții internaționale, militarii fiind cei mai buni ambasadori ai României.
În acest an, semnificaţia sărbătorii este cu atât mai importantă, deoarece se împlinesc 15 ani de când drapelul României a fost arborat, pentru prima oară, la Cartierul General al NATO din Bruxelles, la 2 aprilie 2004. România şi-a câştigat atunci, prin accederea cu drepturi depline în Alianţă, realizată prin contribuția esențială a militarilor săi, şansa de a-şi valida ireversibil vocaţia democratică şi pro-occidentală. Apartenenţa la NATO şi Uniunea Europeană, respectiv materializarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, reprezintă pilonii solizi ai fundamentului securităţii naţionale şi repere de bază în afirmarea pe scena relaţiilor diplomatice ale ţării noastre, ca o voce puternică puternică în Europa şi în lume.
Ziua Drapelului Național este o sărbătoare a noastră, a tuturor, de aceea salut, cu deplin respect și necondiționată apreciere, pe toți compatrioții noștri care simt și trăiesc românește oriunde s-ar afla.