Mesaje duhovnicești de Crăciun
În a doua zi de Crăciun, creştinii ortodocşi sărbătoresc Soborul Maicii Domnului, una dintre cele mai vechi și importante sărbători închinate Fecioarei Maria.
Articol de Radiojurnal, 26 Decembrie 2019, 09:18
Patriarhul Daniel despre semnificaţia darurilor pe care magii le-au adus pruncului Iisus
Ieri, în prima zi de Crăciun, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a îndemnat la oferirea de daruri celor aflaţi în nevoie şi suferinţă şi a evidenţiat importanţa familiei.
La Sfânta Liturghie, Patriarhul a vorbit despre semnificaţia darurilor pe care magii le-au adus pruncului Iisus.
Patriarhul Daniel: Care sunt darurile permanente cele mai plăcute, pe care le dorește și de care se bucură Dumnezeu atunci când noi le oferim? Aurul credinței adevărate și al faptelor bune, tămâia rugăciunii neîncetate, cu cât ne rugăm mai mult lui Dumnezeu, cu atât sufletul nostru se ridică spre ceruri ca tămâia, și smirna înseamnă viața creștină trăită în sfințenie, prin răstignirea patimilor egoiste, prin înlocuirea gândurilor rele, a cuvintelor rele și a faptelor rele cu gânduri curate, cu vorbe sau cuvinte frumoase și cu fapte ale iubirii milostive.
Mesajul Papei Francisc de Crăciun, dedicat conflictelor şi nedreptăţilor din lume
Și Papa Francisc şi-a dedicat mesajul de Crăciun din acest an conflictelor şi nedreptăţilor din lume.
Suveranul Pontif Papa Francisc a făcut un apel în mesajul "Urbi et Orbi" la pace şi reconciliere şi şi-a exprimat regretul că mai multe naţiuni trec printr-o perioadă de agitaţie socială şi politică.
Papa Francisc: Există întuneric în inimile oamenilor, în relațiile personale și în familii, precum și în conflictele economice, geopolitice și ecologice însă mai mare este Lumina lui Iisus.
Semnificația celei de a doua zi de Crăciun
În a doua zi de Crăciun, creştinii ortodocşi sărbătoresc Soborul Maicii Domnului, una dintre cele mai vechi și importante sărbători închinate Fecioarei Maria.
Redactorul nostru Cristian Curte despre semnificaţia acestui eveniment.
Reporter: După o mare sărbătoare ortodoxă, care marchează un eveniment foarte important al istoriei mântuirii, calendarul amintește omul prin care Dumnezeu a lucrat. În cazul nașterii lui Hristos, o avem pe Maica Domnului și sărbătoarea soborului ei. Denumirea de 'sobor' vine de la un cuvânt slavon și înseamnă 'adunare', dar și 'sfat'. Astăzi ne strângem, așadar, cu mic cu mare, îngeri și oameni, sfinți și păcătoși pentru a ne bucura de Fecioara Maria, cea prin care Dumnezeu a putut păși pe pământ. Este una dintre cele mai sărbători în cinstea Maicii Domnului, instituită acum 1.500 de ani. Cu acest prilej, liturghia va fi oficiată în toate bisericile țării, o slujbă pe care postul nostru de radio România Cultural o va transmite începând cu ora 10:00.