MEN: Realocarea locurilor bugetate este legală
Realocarea locurilor bugetate este legală între programele de studii ale unei facultăţi sau între facultăţi, în baza autonomiei universitare - susţine MEN.
24 Aprilie 2018, 19:31
Realocarea locurilor bugetate este legală între programele de studii ale unei facultăţi sau între facultăţi, în baza autonomiei universitare, indiferent de momentul la care acestea se disponibilizează, a informat Ministerul Educaţiei Naţionale, printr-un comunicat de presă transmis astăzi.
"În baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală între programele de studii ale unei facultăţi sau între facultăţi, indiferent de momentul la care locurile bugetate se disponibilizează", a precizat MEN.
Potrivit sursei citate, decizia redistribuirii locurilor finanţate de stat se poate lua prin modificarea hotărârii iniţiale de repartizare a locurilor bugetate în cadrul Senatului Universităţii, în baza unei metodologii/proceduri/decizii interne, aşa cum reiese din prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, art. 205, alin. (9), potrivit căruia "statutul de student cu taxă se modifică în condiţiile stabilite de senatul universitar".
Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că ideea că această instituţie de învăţământ superior a returnat 900 de locuri pentru că "nu a fost capabilă" să le redistribuie în timpul anului universitar reprezintă "o invitaţie" din partea ministrului Educaţiei "la a încălca legea".
"Această manipulare a studenţilor şi a opiniei publice este absolut iresponsabilă pentru că Universitatea din Bucureşti a fost acum criticată public pentru faptul că respectă cadrul legal în educaţie. (...) Legea este cea care ne cere ca la 1 octombrie să înmatriculăm studenţii. Dacă în timpul anului universitar renunţă la studii sau sunt exmatriculaţi, noi trebuie să anunţăm şi este obligaţie legală să anunţăm de două ori pe an Ministerul Educaţiei şi există şi o platformă statistică care colectează date cu privire la învăţământul superior şi acolo trebuie să arătăm câte din acest locuri sunt eliberate prin retragerea studenţilor şi care sunt banii pe care trebuie să îi trimitem înapoi ministerului. Nu avem dreptul legal ca în timpul anului universitar să redistribuim locurile respective care rămân vacante, rămân libere prin retragerea studenţilor, la alţi studenţi sau la alte programe de studii", a explicat Mircea Dumitru.
El a adăugat că înmatricularea studenţilor se face pe programe de studii, iar de la buget sunt alocaţi bani pentru un student, nu pentru toţi studenţii care intră în anul respectiv la studii universitare.
"Dacă un student decide să plece de la un program sau este exmatriculat se pierde complet locul acelui student şi nu poate fi redistribuit la alte programe în aceleaşi universităţi. Ideea că noi am returnat 900 de locuri pentru că nu am fost capabili să redistribuim în timpul anului universitar este o invitaţie din partea domnului ministru la a încălca legea", a susţinut Dumitru.