Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet
Unirea Basarabiei cu România este tema conferinţei care are loc la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet.
Articol de Adrian Marchiş, Maramureş, 10 Martie 2018, 12:51
Unirea Basarabiei cu România de la care se împlinesc, luna aceasta, 100 de ani, este tema conferinţei care are loc la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet.
Cercetătorii în istorigrafia contemporană, în cele două mese rotunde de astăzi, susţin teme de mare interes ştinţific, cunoscute sau mai puţin ştiute în ceea ce a însemnat unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918.
Conferenţiar universitar doctor Liviu Ţârău, Universitatea Babeş-Bolyai: Este un moment de mare sensibilitate pentru trecutul şi cine ştie poate şi pentru viitorul nostru. De fapt, vorbim despre o provincie care a fost silită să părăsească stabilitatea românească şi astăzi reprezintă o entitate separată, însă nu putem uita nicidată faptul că suntem acelaşi neam şi vorm aceeaşi limbă.
Unirea Basarabiei cu România a fost un miracol, iar acest an Centenar să fie de analiză a întregii naţiuni române, apreciază preşedintele Fundaţiei Academia Civică, Ana Blandiana.
Ana Blandiana: Ceea ce facem noi acum, aici, încercăm să vedem cum s-a putut ajunge la acel miracol, acestă unire şi sper din toată inima, sper pentru toată ţara noastră, ca acest an să fie un an de autoanaliză, un an de gândire a noastră asupra noastră. Trebuie să înţelegem cine am fost, cine suntem şi ce putem face ca modelele de atunci să devină funcţionale astăzi.