Memorandumul privind securitatea reţelelor 5G
Ministerul Comunicaţiilor a publicat memorandumul privind securitatea reţelelor 5G, semnat în august între România şi Statele Unite.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Noiembrie 2019, 08:55
Ministerul Comunicaţiilor a publicat memorandumul privind securitatea reţelelor 5G, semnat în august între România şi Statele Unite.
Potrivit documentului, cele două guverne susţin introducerea şi respectarea unor criterii de evaluare riguroasă a furnizorilor de tehnologie de internet de mare viteză 5G.
Cu detalii, Cristina Grecu: "Guvernele României şi Statelor Unite consideră că toate ţările trebuie să se asigure că se apelează numai la furnizori de încredere pentru a fi protejate reţelele de acces.
Astfel ar urma să se ţină cont dacă furnizorul este sub controlul guvernului unui alt stat, dacă are o structură a acţionariatului trasparentă şi dacă a avut un comportament corporatist etic.
Memorandumul nu conţine însă nicio referire la China sau la interzicerea participării la licitaţie a gigantului chinez Huawei, principalul producător de tehnologie 5G la nivel mondial.
Acesta este acum restricţionat în Statele Unite.
Reamintim că în declaraţia semnată în august de preşedinţii Klaus Iohannis şi Donald Trump se făcea referire şi la "evitarea riscurilor de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G".
Cu câteva zile în urmă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Sorin Grindeanu, a anunţat că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G a fost amanată pentru prima jumătate a anului viitor.
Vor trebui respectate şi unele condiţii, cum ar fi transpunerea setului de măsuri pentru securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor."
5G înseamnă viteză mai mare de transfer de date, chiar de 20 de ori faţă de 4G.
Miliarde de dispozitive vor fi branşate la reţea numai până în 2020 prin această tehnologie, apreciază specialiştii americani.